Egészség

A chiamag rejtett veszélyei

Nem mindegy, hogy hogyan fogyasztjuk

A chiamagot sokan a szuperételek közé sorolják, és nem is véletlenül. Fontos azonban odafigyelni a mértékletességre.

A chiamag rejtett veszélyei
A chiamagot is csak mértékkel ajánlott fogyasztani
Fotó: AFP/Connect Images/Russ Rohde

A chiamag rendkívül gazdag tápanyagokban. Egy adag körülbelül 10 gramm rostot, 4 gramm fehérjét, 5 gramm omega-3-zsírsavat és számos ásványi anyagot, például kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészséghez, a csontok erősítéséhez és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A chiamag emellett segíthet a vércukorszint szabályozásában és a gyulladások csökkentésében is – írja a hazipatika.com.

Érdemes tudni azonban, hogy milyen mellékhatásai és kockázatai lehetnek a chiamag fogyasztásának:

Emésztési problémák: a chiamag magas rosttartalma előnyös lehet a bélflóra számára, de túlzott fogyasztása emésztési problémákhoz vezethet. A napi ajánlott rostbevitel felnőttek számára 25 gramm. Ha a chiamagot nem megfelelő módon fogyasztjuk, például szárazon vagy elegendő víz nélkül, akkor a magok a gyomorban megdagadhatnak, ami székrekedést, puffadást és hasi fájdalmat okozhat.

Túlzott tápanyagbevitel: bár a chiamag tápanyagokban gazdag, túlzott fogyasztása bizonyos ásványi anyagok felszívódását gátolhatja. A chiamag oldható rostjai és nyálkás anyagai megköthetik a kalciumot, vasat és cinket, csökkentve azok felszívódását.

Allergiás reakciók: ritkán, de előfordulhatnak allergiás reakciók chiamag fogyasztása után. Ha valaki allergiás más magvakra (például szezámmagra vagy napraforgómagra), akkor a chiamag is kiválthat panaszokat.

Gyógyszerkölcsönhatások: a chiamag befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatékonyságát. Például a vérnyomáscsökkentők és a vércukorszintet befolyásoló gyógyszerek hatását erősítheti, mivel a chiamag képes csökkenteni a vérnyomást és a vércukorszintet.

Fulladásveszély: a chiamag rendkívül nagy mennyiségű vizet képes felszívni, és ha szárazon fogyasztjuk, akkor a nyelőcsőben megdagadhat, fulladást okozva. Ez különösen kisgyermekeknél jelenthet veszélyt.

A chiamagot legbiztonságosabban úgy fogyaszthatjuk, ha előzetesen vízbe áztatjuk, vagy folyékony állapotú ételekhez (például joghurthoz, turmixokhoz) keverjük. Ez biztosítja, hogy a magok elegendő nedvességet kapjanak, és megakadályozza a gyomorban való megdagadást. Fontos, hogy fokozatosan vezessük be étrendünkbe, és figyeljünk a napi vízfogyasztásra is. A napi ajánlott adag körülbelül 28 gramm (2 evőkanál), de egyéni szükségletek szerint ez változhat.

Kapcsolódó írásaink