Egészség

Ezek a legegészségesebb magvak

A chiamag nagyon jól beilleszthető a diétába, ugyanis rendkívül gazdag rostokban

Az egészséges táplálkozás egyik meghatározó része a változatos étkezés, amelybe az is beletartozik, hogy rendszeresen fogyasztunk különféle magvakat. De vajon melyek a legegészségesebbek? írja a Mindmegette.

Ezek a legegészségesebb magvak
A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől
Fotó: Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Mivel a magfélék vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, esszenciális zsírsavakban, valamint fehérjékben gazdagok, ezért egészségünk érdekében fontos, hogy minél többször szerepeljenek az étrendünkben.

Chiamag

A chiamag nagyon jól beilleszthető a diétába, ugyanis rendkívül gazdag rostokban, ami nemcsak az emésztést fokozza, hanem az aprócska mag, saját tömegéhez képest minimum kétszeres mennyiségű folyadékot tud magába szívni, így hamar eltelíti a gyomrot. Szintén magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok lebontását, megelőzi a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztencia és a diabétesz kialakulásának esélyét. A csontok és a fogak egészségmegőrzésében is nagy szerepe van, valamint javítja a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.

Tökmag

A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással bír, így depresszió ellen is hatásos. Emellett fehérjében gazdag, amely nélkülözhetetlen az izomzat erősítésében, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Magas rosttartalma javítja az emésztést, továbbá magnéziumban is bővelkedik, amelynek fontos szerepe van az izmok és idegek erősítésében, a csontképzésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

Lenmag

A lenmag gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, ezen kívül kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma, rostjai kedvezően befolyásolják a bélműködést. Emellett nagy segítségünkre lehet menopauza idején, ugyanis javítja az általános közérzetet, enyhíti a hőhullámokat. Lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, cukorbetegségre való hajlam esetén pedig kimondottan javasolt.

Kendermag

A kendermag tartalmazza mind a 20 aminosavat, beleértve azt a 9 esszenciális aminosavat is, ami a szervezetünk nem tud előállítani. A magban található fehérjét a szervezetünk kiválóan hasznosítja, ezzel erősíti a szöveteket, az izomzatot és az immunrendszerünket. Az omega-3 zsírsavak csökkentik az ízületi gyulladást, a húgyhólyag-, valamint az egyéb krónikus bélgyulladásokat.

Kapcsolódó írásaink