Egészség

A szezon legjobb immunerősítő ételei

Élőflóra, nyomelemek és vitaminok segítenek ezekben dúskálnak

Az ősszel induló vírusos időszakban különösen oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére. Erre pedig az egyik legkézenfekvőbb módszer a tudatos étkezés.

A szezon legjobb immunerősítő ételei
A gombák serkenthetik az immunsejtek aktivitását
Fotó: Hans Lucas via AFP/Léo Pierre

Immunrendszerünk optimális működéséhez számos tápanyagra — vitaminokra, nyomelemekre, antioxidánsokra, rostokra és probiotikumokra — van szükségünk, írja a Házi Patika. Az őszi időszakban érdemes tehát olyan alapanyagokat beszerezni, amelyek:

  • gazdagok C‑ és A‑vitaminban;
  • tartalmaznak cinket, szelént;
  • probiotikus élőflórát biztosítanak;
  • rost- és béta‑glükán-tartalmuk révén támogatják a bélflóra egészségét.

Praktikus tippek az őszi immunerősítéshez

  • Minimum 5‑6 adag zöldség és gyümölcs naponta: a színek variálása (zöld, narancs, piros) garantálja a különféle fitotápanyagokat.
  • Minél kevesebb hőkezelés: a C-vitamin és néhány antioxidáns hő hatására lebomlik, ezért fogyassz zöldségeket nyersen, salátaként vagy turmixként is!
  • A kiegyensúlyozott étrend mellett fontos, hogy aludj eleget (naponta 7-8 órát), mozogj rendszeresen, és kezeld a stresszt! Ezek mind nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Az ősz immunbombái

Narancssárga zöldségek: sütőtök, sárgarépa, édesburgonya. Ezek az alapanyagok bővelkednek béta-karotinban, ami a szervezetben A-vitaminná alakul, és segít fenntartani a nyálkahártyák (például gyomor- és bélnyálkahártya) épségét. A béta-karotin emellett hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és antioxidánsként védi a sejteket az oxidatív stressztől.

Zöld leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, fodros kel. Nemcsak C- és A-vitamint, hanem folsavat, vasat és kálciumot is tartalmaznak, ráadásul antioxidáns flavonoidokban is gazdagok.

Gomba: egyes gombafajok olyan poliszacharidokat (például béta-glükánt) tartalmaznak, amelyek serkenthetik az immunsejtek aktivitását.

Fokhagyma: a benne található allicin nevű vegyület antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír.

Tejtermékek élőflórával: natúr joghurt, kefir. A bélrendszer egészsége kulcs az immunitáshoz: a probiotikumok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát és csökkentik az irritációt.

Olajos magvak: mandula, dió, tökmag, napraforgómag. Ezek mind E-vitaminban, cinkben és egészséges zsírsavakban gazdagok, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez.

Savanyúkáposzta: Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért legjobb, ha nyersen fogyasztod. Magas rosttartalmának köszönhetően a bélrendszert is tisztítja.

Kapcsolódó írásaink