Egészség
A kutatók új étrendet fedeztek fel, amely életeket menthet
A planetáris egészséges táplálkozás évente 15 millió halálesetet előzhet meg

Az EAT-Lancet Bizottság tagjai kiemelik az egészséges, fenntartható és méltányos élelmiszerrendszerek globális szükségességét, és mérlegelik, hogy a tányérunkra tett dolgok milyen hatással lehetnek a világ többi részére.
Az étrend előnyei közé tartozik az élelmiszerek üvegházhatású gázkibocsátásának 50%-os csökkentése, valamint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek megelőzése is. A következő élelmiszereket tartalmazza: gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és hüvelyesek, tejtermékek, tojás, csirke, hal és vörös hús.
A tanulmány mély egyenlőtlenségeket is feltárt: a lakosság leggazdagabb 30%-a felelős az élelmiszer-termelésből származó környezeti károk 70%-áért, míg 2,8 milliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.