Egészség
Kiderült a has körüli zsír titkos ellenszere
Mit találtak a Harvard és a Bari Egyetem kutatói?

Kevesebb hízás, ha több az olívaolaj
A kutatás egyik kulcsmegállapítása: akik naponta átlagosan 7 gramm olívaolajat fogyasztottak, három évtizedes időszak alatt kevesebb súlygyarapodást mutattak. Ezzel szemben a vaj vagy margarin fogyasztása nagyobb mértékű súlygyarapodással járt együtt. A kutatók hangsúlyozták, hogy az összefüggés életkortól és kezdeti BMI-től függetlenül fennállt, írta a Fittforfun.
Nem mindegy, milyen olívaolajat választunk
Mary Flynn, a Brown Egyetem táplálkozástudósa azonban felhívta a figyelmet arra, hogy különösen az Egyesült Államokban gyakran nem egyértelmű, milyen típusú olívaolajat fogyasztanak az emberek. Még a „extra szűz olívaolajként” megjelölt termékek nagyban eltérhetnek az egészségre jótékony fenolos vegyületek tartalmában. Ezek a fenolok valószínűleg fontos szerepet játszanak az olívaolaj pozitív hatásaiban a testsúlyra nézve is, írta a
Flynn arra is rámutatott, hogy az olívaolajat általában egészségtudatos emberek használják, akiknek az étrendje is kiegyensúlyozottabb – több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, és kevesebb feldolgozott élelmiszert.
Egy olasz kutatás eredményei
A Bari Egyetem kutatói 16 000 ember adatainak elemzésével vizsgálták az extra szűz olívaolaj fogyasztása és a testméretek közötti összefüggést. A résztvevők egy „krónó-mediterrán” étrendi felmérésben vettek részt, amely az étkezési időpontokat és szokásokat is figyelembe vette.
Azoknál, akik heti legalább hat napon fogyasztottak olívaolajat, jelentősen kedvezőbb testméretek voltak megfigyelhetők. Ez alacsonyabb BMI-t és kisebb derékbőséget jelentett – még más étrendi tényezők figyelembevételével is.
Miért ennyire hatékony az olívaolaj?
Az olívaolaj hatékonyságának kulcsa a tápanyagtartalmában rejlik: egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidáns hatású polifenolokban gazdag. Ezek az összetevők célzottan segíthetnek a hasi zsírpárnák elleni küzdelemben. A hasi zsírfelesleg pedig megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása segíthet ezek megelőzésében.
Rendszeres fogyasztás = tartós hatás
Bár az olívaolaj nem csodaszer, mégis értékes része lehet egy egészséges étrendnek. A kutatások szerint a rendszeres fogyasztás pozitívan befolyásolhatja a derékbőséget és a testtömegindexet (BMI) – akár mediterrán étrendtől függetlenül is. Aki mértékkel, tudatosan illeszti be étrendjébe, nemcsak a szívét védi, hanem a testsúlyát is jobban kordában tarthatja. Fontos azonban figyelni a kalóriabevitelre, hogy ne érjünk el ellentétes hatást.