Egészség
Így lassítható az agy öregedése
Rengeteget számít az étrend

Az MRI-vizsgálatokkal mérhető úgynevezett „brain age gap” azt mutatja meg, hogy az agyunk mennyivel tűnik öregebbnek (vagy fiatalabbnak) a korunkhoz képest. Ha például 60 évesen az agyunk „65 évesnek” látszik, az az agyi degeneráció gyorsabb előrehaladására, és a demencia, Alzheimer-kór nagyobb rizikójára utalhat.
Az agyunk fiatalon tartásában segíthetünk a mediterrán étrenddel, amely már régóta ismert arról, hogy kedvez a szívnek, az ereknek és a teljes szervezetnek is. Számos zöldség, gyümölcs, hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona, olívaolaj és hal található benne. A vörös hús- és feldolgozott élelmiszerek mennyisége pedig korlátozott – írja a hazipatika.com.
A zöld-mediterrán étrend tovább finomítja ezt az irányt:
- A zöld tea rendszeres fogyasztása.
- A mankai nevű vízinövény beemelése (magas fehérje- és vitamintartalma miatt).
- A vörös hús fogyasztásának szinte teljes elhagyása.
Így ez az étrend még gazdagabb antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban.
Többféleképpen is meghálálja a testünk ezt az étrendet:
- Gyulladás csökkentése: A növényi polifenolok mérséklik a krónikus gyulladást, amely sok idegrendszeri betegség „előszobája” lehet.
- Antioxidáns védelem: Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, és csökkentik az oxidatív stressz által okozott sejtkárosodást.
- Javított keringés: A szív- és érrendszerre kedvező hatások révén az agy jobb oxigén- és tápanyagellátást kap.
- Anyagcsere egyensúlyban tartása: Az étrend segít stabilizálni a vércukorszintet, ami megelőzheti a káros folyamatokat az agyban.
- Fehérjeszint-szabályozás: Az étrend befolyásolja a vérben keringő fehérjék szintjét, amelyek közvetlen hatással lehetnek az agy állapotára.
Az egészségünk megőrzéséért emellett figyelnünk kell a rendszeres mozgásra, az elegendő alvásra, a stresszkezelésre és a szellemi aktivitás megtartására is.