Gasztro

Keksz, ami lelassítja az öregedést

Nem utolsó sorban igazi vendégváró kedvenc is

A snickerdoodle az amerikaiak kedvenc keksze, amit mi is bármikor elkészíthetünk, ősszel még a hangulat is megvan hozzá. Nem elég, hogy istenien finom, de a fahéjnak köszönhetően segít lelassítani az öregedést is.

Keksz, ami lelassítja az öregedést
Az amerikaiak kedvenc keksze készülhet fahéjjal, de csokidarabkákkal is
Fotó: Mint Images / Mint Images via AFP

A snickerdoodle egy olyan fahéjas süti, amit senki sem fog tudni kiverni a fejéből, miután megkóstolta: lágy, omlós és egyszerre ropogós. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor nagyon gyorsan elkészül, még konyhatündérnek sem kell lenni hozzá és a bőrünkre is szuper hatással van. Tökéletes választás lehet a hűvös, bekuckózós, filmnézős estékre vagy vendégvárónak, és a legjobb recept egy barátnős délutáni programhoz is.

Snickerdoodle, a legfinomabb fahéjas keksz

A snickerdoodle a legjobb alternatíva, ha valaki egy kis édességre vágyik, mert pillanatok alatt elkészül és istenien finom lesz. A legjobb az egészben, hogy fahéj is kell hozzá, ami köztudottan lassítja az öregedést és zsírégető hatása is van – írta meg a Life. Kell ennél több, hogy bűnözés közben még jótékonykodunk is a testünkkel?

Recept:

Hozzávalók:

  • 190 g liszt
  • 1 teáskanál borkősav
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • Egy csipetnyi só
  • 120 g sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • 200 g kristálycukor (lehet vegyesen nádcukorral is)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • Vaníliaaroma ízlés szerint
  • Fél evőkanál fahéj

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a cukor háromnegyedével (a többit tegyük félre későbbre).
  2. Következő lépésként adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vaníliaaromát, majd keverjük krémesre.
  3. Öntsük egy másik tálba a száraz hozzávalókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a borkősavat.
  4. A lisztes keveréket hozzáönthetjük óvatosan, kis adagokban a nedves hozzávalókhoz, és addig kavarjuk, míg szépen össze nem áll egy egész masszává.
  5. Ha mindezzel megvagyunk, akkor takarjuk le és hagyjuk pihenteti a hűtőben a tésztát 1 órán keresztül.
  6. Mire letelik ez az idő, melegítsük fel a sütőt 180 fokra és mixeljük össze a fahéjat a maradék kristálycukorral.
  7. Formáljunk kis golyókat, amiket ne felejtsünk el meghempergetni a fahéjas cukorban, mielőtt a tepsire tennénk!
  8. Süssük 10-15 percig, míg szép barnák nem lesznek és már ehetjük is!

Kapcsolódó írásaink