Egészség
Majdnem mindenki rosszul használja az olívaolajat
Egy kardiológus figyelmeztet

Az olívaolajat Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Horvátországban is készítik, és nem nehéz hozzájutni a magas minőségű olajokhoz már a hazai boltokban sem. Sokan használják sütésre és főzésre, de talán túlzásba is visszük a használatát. Az olíva például nem jó rántott húshoz.
Az étolajokkal szemben az extra szűz olívaolaj nem szerencsés választás főzésre, ugyanis alacsonyabb a füstpontja. A füstpont az a hőmérsékleti tartomány, ami fölött az adott olaj füstölni kezd, megég és veszít tápanyagából, sőt káros anyagok képződnek benne. Léteznek finomított olívaolajok, melyek használhatók bő olajban sütésre, de nem az extra szűz változatok – írja a mindmegette.hu.
Az extra szűz olívaolaj értékes tápanyag, és napi egy evőkanállal fogyasztva fejti ki igazán az egészségre gyakorolt pozitív hatását. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, az agyi működésre és az immunrendszer működésére is. Ezt azonban csak akkor fejti ki, ha nem hőkezeljük, hanem nyersen fogyasztjuk – hívta fel a figyelmet Aurelio Rojas kardiológus.egészség
Ha sütünk vagy főzünk, használjunk finomított olajokat vagy zsírt, de mértékkel. Ha szeretnénk beiktatni az extra szűz olívaolajat az étrendünkbe, akkor válasszuk a magas minőségű termékeket, amik ugyan drágábbak, de nem is kell belőle hatalmas mennyiséget elhasználni. Az olívaolaj felhasználása során törekedjünk arra, hogy mindig nyersen kerüljön az ételbe a tálaláskor.
Az olívaolajat sötét üvegben, sötét és hűvös helyen kell tárolni annak érdekében, hogy a lehető legtovább megőrizze minőségét, frissességét, a benne található értékes tápanyagokat.