Életmód
Vaj vagy olivaolaj?
Melyik a jobb a szívnek és az agynak?

Miért van szüksége az agynak zsírokra?
Agyunk akár 60 százalékát is zsírok alkotják. Így nem meglepő, hogy minőségi „üzemanyagra” van szüksége – nagyon egészséges zsírokra, amelyeket csak táplálékból kaphatunk. Az omega-3, omega-6 és omega-9 az a hármas, amely egészségesen tartja agyunkat, idegrendszerünket, és még a hangulatunkat is befolyásolja.
Ezek a zsírsavak különösen fontosak, mert részt vesznek a sejtmembránok felépítésében és az agyban zajló anyagcsere-folyamatokban. Javítják a memóriát, elősegítik a szellemi tisztánlátást és stabilizálják az érzelmi állapotot.
Hol találhatók:
- zsíros halak (lazac, szardínia, makréla);
- repceolaj (repceolaj);
- dió és a belőle készült olaj;
- omega-3-mal dúsított tojás;
- lenmagolaj és lenmag.
Az olívaolajban és az avokádóban található omega-9-ek például szintén fontosak: csökkentik a gyulladást és javítják a vérkeringést, lehetővé téve az oxigén és a tápanyagok beáramlását az agyba.
Hogyan illeszthetjük be az egészséges zsírokat a napi étrendünkbe?
Egyszerű és finom ötletek a menüjéhez:
- Reggeli: teljes kiőrlésű pirítós avokádóval, egy csepp dióolajjal és megszórva kendermaggal.
- Ebéd: lencsesaláta szardíniával és darált dióval.
- Desszert: görög joghurt egy kanál mézzel és egy csipetnyi aprított mogyoróval.
Ha választani kell az olívaolaj és a vaj között, az előbbi győz. Gazdag omega-9-ben és antioxidánsokban, kiváló salátákhoz és könnyű hőkezelésekhez. Segít megvédeni a sejteket, csökkenti a gyulladást és támogatja a jó vérkeringést.
A vajat sem szabad kizárni: mértékkel fogyasztva jó A-vitamin-forrás. A legjobb, ha „nyersen” használjuk – például meleg kenyérre kenve – írta meg a Pravda.