Életmód
Egy olaj csökkenti a szívbetegségek és a demencia kockázatát idősebb korban
Jobb-e az avokádóolaj, mint az olívaolaj?

Az avokádó elképesztő népszerűsége ellenére az avokádóolaj még mindig nem mindennapi alapélelmiszer a legtöbb konyhában.
Az avokádóolaj tele van ugyanazokkal az antioxidánsokkal és egészséges zsírokkal, amelyek az avokádót az egészséges ételek szupersztárjává teszik, és komoly egészségügyi előnyöket is kimutatott a bőrápolási rutinok számára!
Az avokádóolajjal nagyon könnyű főzni, mivel a legtöbb konyhában használt olajhoz hasonlóan használható, de magas a füstpontja is, így kiválóan alkalmas magas hőmérsékleten történő főzéshez, például sütéshez vagy grillezéshez.
Enyhe ízének köszönhetően nagyszerű semleges olajként is használható különféle ételekhez, köretekhez és szószokhoz.
Tanulmányok kimutatták, hogy az avokádóolaj támogatja a zsírban oldódó tápanyagok, például az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódását. .Egy tanulmány szerint ez a fokozott felszívódás jelentős volt, amikor avokádóolajat adtak sárgarépából, római salátából és spenótból álló salátához .
Több tanulmány is kimutatta, hogy mind az avokádóból, mind a szójából kivont olajok csökkenthetik az osteoarthritis okozta fájdalmat és merevséget azáltal, hogy gátolják az ízületi porc fájdalmával összefüggő számos molekulát.
A szabad gyökök, amelyeket gyakran toxinoknak is neveznek, olyan vegyületek a szervezetünkben, amelyek idővel károsítják a sejteket. Amikor nincs elég antioxidáns a szervezetünkben ahhoz, hogy kiegyensúlyozza ezeket a méreganyagokat, az oxidatív stresszhez vezethet, ami összefüggésben áll a több szív- és érrendszeri betegség fokozott kockázatával és az öregedés jeleinek fokozódásával.
Azonban az antioxidánsokban gazdag ételek, például az avokádó és az avokádóolaj bevitelének növelésével segíthet a szervezetének leküzdeni ezeket a szabad gyököket, és csökkentheti a kockázatukat.
Bár sokan próbálják elkerülni a zsírt, egyes zsírok jót tesznek az egészségnek és támogatják az egészséget. Például az avokádóolaj 70 százalékban olajnsavat tartalmaz, amely egy egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsav, és segít csökkenteni a szívbetegségek és a demencia kockázatát idősebb korban. Egy tanulmány megállapította, hogy az avokádóolajban található különféle egyszeresen telítetlen zsírsavak, mint például az olajsav és a linolsav, elősegíthetik a gyorsabb sebgyógyulást is, tökéletes a pattanásos bőrűek számára.
Az avokádóolaj természetes luteinforrás, amely egy antioxidáns, és amelyre szükség van az emberi szem támogatásához. Az életkor előrehaladtával létfontosságú a megfelelő mennyiségű lutein bevitele az étrendben, mivel csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát, amelyek mindkettő gyakoribbá válik az idősebb korban.
Egy tanulmány megpróbált választ adni az ősi kérdésre: Jobb-e az avokádóolaj, mint az olívaolaj? És azt találták, hogy igen, potenciálisan az!
Az avokádóolaj és az olívaolaj összehasonlításában az eredmények azt mutatták, hogy az avokádóolaj hatékonyabban csökkentette a rossz koleszterinszintet, miközben nem befolyásolta a jó koleszterinszintet.