Egészség
Négy gyakori higiéniai hiba a konyhában
Sokan rosszul csinálják

A minőségmegőrzési dátumok témájában sokféle vélemény létezik. Egyesek számára az az élelmiszer, amely éppen csak lejárt, azonnal a kukába kerül. Mások viszont az illat és a megjelenés alapján döntik el, hogy egy élelmiszer továbbra is fogyasztásra alkalmas-e.
De a táplálkozási szakértők szerint ez utóbbi feltételezéssel különös óvatosságra van szükség. Mert ha az étel még mindig jól néz ki és jó illatú, a minőségmegőrzési idő után már kialakulhatnak káros baktériumok.
Mossa a nyers csirkét?
A csirke feldolgozása előtt általában tiszta vízzel újra leöblítik. A táplálkozási szakértők szerint hiba. Mert ez nemcsak felesleges, hanem életveszélyes is.
A baromfihúson gyakran megtalálható a Campylobacter baktérium, amely súlyos hányást, hasmenést okozhat. A vízzel történő öblítés viszont ezeket a baktériumokat más felületekre is átviheti, és más élelmiszereket szennyezhet.
Háziállatokat a konyhában?
A szakértők szerint ez az egyik legnagyobb higiéniai hiba. Ezek ugyanis életveszélyes Campylobacter baktériumokat is terjeszthetnek, amelyek aztán átkerülnek az élelmiszerbe. Ezért a legjobb, ha kitiltja háziállatait a konyhából. Bármennyire is aranyosak ...
Szobahőmérsékleten olvasztja fel az ételt?
Valószínűleg mindenkinek vannak a hűtőjében fagyasztott élelmiszerek. De ha fel akarja olvasztani őket, ne hagyja őket szobahőmérsékleten. Ennek az az oka, hogy a nagy hőmérséklet-különbség káros baktériumok képződését okozhatja az élelmiszerben. Ezért sokkal jobb, ha hagyjuk őket lassan felolvadni a hűtőszekrényben - írja a focus.de.