Egészség
Tudósok váratlan tényt árultak el a padlizsánnal és a paprikával kapcsolatban
A fogyasztók számára egy termék tápértéke fontosabb, mint annak tudományos besorolása

Ahogy szakértők kifejtették, különbség van a botanikai szabályok és a „népszerű” vélemény között.
Miért váltak a zöldségek „bogyókká”?
A botanikai szabályok szerint a bogyós gyümölcs egyetlen virágból fejlődik ki, lédús péppel és sok maggal rendelkezik. Ezért tartozik ebbe a definícióba a paradicsom, a padlizsán és a paprika is, annak ellenére, hogy a mindennapi életben zöldségként vagy gyümölcsként osztályozzuk őket.
„Ezek paradicsomok, banánok, padlizsánok és paprikák – mind bogyós gyümölcsök, a gyümölcs szerkezete alapján” – magyarázták a tudósok.
A fogyasztók számára egy termék tápértéke fontosabb, mint annak tudományos besorolása, de mégis érdekes tény, amely megmutatja, milyen csodálatos tud lenni a növények világa.
Botanikai szempontból az eper és a málna egyáltalán nem bogyós gyümölcsök. Úgynevezett álgyümölcsök, mivel nem egy virág magházából, hanem sok virágból képződnek. A görögdinnye és a kivi pedig éppen ellenkezőleg, szintén bogyós gyümölcsök, bár kívülről teljesen különböző növényeknek tűnnek.
Milyen előnyei vannak a „bogyóknak”?
Ha megnézzük az összetételt, ezek a termékek valóban nem maradnak el a hagyományos bogyós gyümölcsöktől. A padlizsán rostot és antocianinokat tartalmaz - olyan anyagokat, amelyek támogatják az erek egészségét.
A paprika gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert. A paradicsom likopinforrás, amely rákellenes tulajdonságairól ismert, a banán pedig, amely technikailag szintén bogyós gyümölcs, káliumot biztosít és gyorsan feltölti az energiát, számol be a Sports.kz.