Életmód

Izgalmas étel a rakott padlizsán

Már akciósan is kapható a boltokban padlizsán, melyből elkészíthetjük a Balkán hagyományos ételét, a muszakához hasonló rakott padlizsánt, a papoutsakiát.

Izgalmas étel a rakott padlizsán
A rakott, vagy töltött padlizsán akkor sikerült jól, ha a hús szép pirosra sült a sajt alatt
Fotó: Wikipedia

Hozzávalók:

4 db padlizsán

fél kg darált hús

1 hagyma

2 cikk préselt fokhagyma

1 pohár vörösbor

kisdoboz paradicsompüré

kevés fahéj, oregánó, petrezselyem zöldje, só, bors

10 dkg reszelt sajt

3 evőkanál olívaolaj

besamel:

10 dkg liszt

10 dkg vaj

3 pohár tej

2 tojássárga

csipet szerecsendió, só, bors

Elkészítés:

Vágjuk ketté a hosszú padlizsánokat és héjukkal lefelé fordítva süssük elő a sütőben 180 Celsius fokon kb. 20 percig.

Ez alatt a hagymát az olajon pirítsuk puhára a zúzott fokhagymával, majd tegyük rá a darált húst. Süssük össze őket, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor tegyük rá a paradicsompürét, kevés bort, fűszereket, majd pár percig kavargatva előfőzzük.

A besamelhez kis tűzön felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, majd kevergetve hozzáadjuk a tejet. Ha csomómentesen felfőtt, levesszük a tűzről és hozzátesszük a tojássárgát, csipet szerecsendiót, sót, borsot.

A félig megsült kettévágott padlizsánokat héjával lefelé fordítjuk a tepsiben, beleadagoljuk a darált húst, rátesszük a besamelt, végül leszórjuk a reszelt sajttal. További húsz percig sütjük 180 Celsius fokon.

Ropogós kenyérrel, salátával tálalhatjuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom