Egészség

Vigyázat! Pánikrohamot okozhat ez a népszerű ital

Káros lehet a szervezetre

Vannak akik élénkebbnek, éberebbnek érzik magukat egy forró fekete után, míg mások idegesebbé és izgatottabbá válnak. Az egyik kutatás szerint napi öt csésze kávé elfogyasztása jelentősen növeli a pánikrohamok kialakulásnak kockázatát azoknál, akik szorongással küzdenek.

Vigyázat! Pánikrohamot okozhat ez a népszerű ital
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/IST/Science Photo/Igor Stevanovic

A kávénak természetesen vannak pozitív hatásai. Például javítja a koncentrációt, növeli a teljesítményt, élénkít, valamint boldogsághormont szabadít fel a szervezetben. Ám ha azt tapasztaljuk, hogy a koffeinfogyasztást kedvezőtlen tünetek kísérik, akkor csökkenteni kell a kávé mennyiségét.

A koffein serkenti a központi idegrendszer működését, fokozza az éberséget, felgyorsítja a szívverést, ezért érezhetjük magunkat nyugtalannak. Vannak, akik érzékenyebbek a koffeinre, ezért számukra már kisebb mennyiség is elegendő ahhoz, hogy idegesek és feszültek legyenek – írja a mindmegette.hu.

A koffeinnek akkor a legerősebb a hatása, ha éhgyomorra vagy közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk. A túlzott kávéfogyasztás azonban koffein túladagoláshoz vezethet, aminek a tünetei az idegesség, a remegés és az álmatlanság.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy kinél, mi vált ki pánikrohamot, az azonban biztos, hogy bizonyos tápanyaghiányok növelhetik a betegség kialakulásának a kockázatát:

  • B-vitamin-hiány: a B6-, a B9- és a B12-vitamin különösen fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez és a hangulatszabályzáshoz. Hiányuk fokozott ingerlékenységhez és szorongáshoz vezethet.
  • Magnéziumhiány: a magnézium segít ellazítani az izmokat és az idegeket, hiánya feszültséget és nyugtalanságot okoz.
  • Omega-3 zsírsav hiány: fontosak az agyműködéshez és gyulladáscsökkentő hatásúak. Hiányuk hozzájárulhat a hangulatingadozásokhoz és a szorongáshoz.

Kapcsolódó írásaink