Egészség

Ez történik a testtel, ha szalonnát eszünk

Sokan sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé

Nagyapáink, annak idején még jóízűen falatoztak a füstölt szalonnából, ami mellől természetesen nem hiányozhatott a vöröshagyma és a friss, puha kenyér sem. Az évtizedek alatt azonban nagyot változott a világ, sokan vannak, akik egyáltalán nem esznek szalonnát, mert egészségtelennek tartják, de olyanok is szép számmal akadnak, akik ennek az ellenkezőjét állítják. Vajon melyik tábornak van igaza?

Ez történik a testtel, ha szalonnát eszünk
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Taketo Oishi

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a szalonna magas zsírtartalommal rendelkezik, és sokan pont ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez – írta a Mindmegette.

Több kutatás is megerősíti, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok. De az is mellette szól, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek. Ha szalonnát eszünk, akkor pontosan tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra.

Egészségtelen hatásai is vannak

Sokan amiatt sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé, mert a zsír- és a sótartalma egyaránt magas. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással. Emellett a WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Együk, vagy ne együk?

Akkor most mit tegyünk? Egyáltalán ne együnk szalonnát? Természetesen nem az a megoldás, hogy teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, hanem az, hogy mértékkel fogyasztjuk. Még jobb, ha különféle zöldségeket is eszünk mellé, például úgy, mint azt nagyapáink tették, vöröshagymával készítjük a katonákat. De persze paprikával, paradicsommal, uborkával vagy retekkel is nagyon finom a mértékletes szalonna lakoma.

Kapcsolódó írásaink