Egészség
Ez történik a testtel, ha szalonnát eszünk
Sokan sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a szalonna magas zsírtartalommal rendelkezik, és sokan pont ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez – írta a Mindmegette.
Több kutatás is megerősíti, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok. De az is mellette szól, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek. Ha szalonnát eszünk, akkor pontosan tudjuk, hogy mi kerül a tányérunkra.
Egészségtelen hatásai is vannak
Sokan amiatt sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé, mert a zsír- és a sótartalma egyaránt magas. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással. Emellett a WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Együk, vagy ne együk?
Akkor most mit tegyünk? Egyáltalán ne együnk szalonnát? Természetesen nem az a megoldás, hogy teljesen kiiktatjuk az étrendünkből, hanem az, hogy mértékkel fogyasztjuk. Még jobb, ha különféle zöldségeket is eszünk mellé, például úgy, mint azt nagyapáink tették, vöröshagymával készítjük a katonákat. De persze paprikával, paradicsommal, uborkával vagy retekkel is nagyon finom a mértékletes szalonna lakoma.