Egészség

Fekete pontok a banánon – meg lehet e enni?

Fekete pontok, sötétedő héj, szürkés foltok

Mik az érettség jelei, és mi vezet egyenesen mérgezéshez?

Fekete pontok a banánon – meg lehet e enni?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Minden organikus termék, a banán is romolhat. És ha az egyik esetben csak egy nem túl ízletes gyümölcsöt kapunk, a másikban veszélyes méreganyagokkal találkozhatunk - írja a Sports.kz.

Sárga lámpa: az ideálistól az túlérettségig

Tiszta sárga banán: ideális fogyasztásra. Sok keményítő van benne, közepesen édes és sűrű.

Banán sötét pontokkal/foltokkal: ne ijedjen meg! Ez nem romlás, hanem annak a jele, hogy a keményítő cukorrá alakult. Az ilyen banán sokkal édesebb, lágyabb és aromásabb lesz. Úgy tartják, hogy ebben az állapotban könnyebben emészthető.

Teljesen feketére vált héj (de a belseje tiszta): ez már a teljes érettség. A gyümölcs megromlott. Szakértők szerint ilyen banán nem ehető. Kellemetlen, édeskés íze és pépes állaga lesz. Bár közvetlen mérgezést nem okoz, nem érdemes megenni. Inkább süteménybe tegye – banánkenyérhez ideális!

A penész nem tréfa!

Ezt a jelet komolyan kell venni. Ha szürkés-zöld vagy fehéres penészfoltokat lát a héjon vagy, ami még rosszabb, a húsán, akkor az ilyen banánt azonnal ki kell dobni.

Ne próbálja meg egyszerűen levágni az érintett részt! A kemény termékekkel (például a sajttal) ellentétben a banán puha és porózus szerkezetében a láthatatlan gombaszálak (micélium) és a veszélyes mikotoxinok könnyen behatolnak az egész húsba. Az ilyen gyümölcs fogyasztása súlyos ételmérgezéshez vezethet.

A méretnek van jelentősége?

Kiderült, hogy igen! A GOST szerint a banánokat nemcsak a megjelenésük, hanem a hosszúságuk szerint is osztályozzák. Ez érdekes tipp lehet a boltban való vásárláskor.

Második osztály: hossza legfeljebb 14 cm.

Első osztály: hossza 15–19 cm.

Extra osztály: hossza 20 cm vagy több.

Úgy tartják, hogy a leghosszabb banánok nemcsak látványosabbak, hanem a legteljesebb édes ízűek és a legegészségesebbek is.

Kapcsolódó írásaink