Életmód

Az ilyen színű termékek segítenek a fogyásban

A tudósok „karcsúsító baktériumokat” találtak bennük

Az elmúlt hónapokban a tudományos körökben aktívan vitatják egy szokatlan felfedezést: számos fehér színű termékben olyan baktériumot találtak, amely képes gyorsítani a fogyást.

Az ilyen színű termékek segítenek a fogyásban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutatók állítása szerint ez a mikroorganizmus aktivizálja a RORDEP1 és RORDEP2 fehérjék szintézisét, amelyek hatása hasonló az irizin hormonéhoz. Ez utóbbi fizikai terhelés során termelődik az izmokban, és felelős a zsírégetésért, az anyagcsere javításáért és a mitokondriumok működéséért.

Hol lehet megtalálni a fogyókúrára alkalmas baktériumokat?

Szakértők szerint a RORDEP1 és RORDEP2 fehérjéket termelő baktériumtörzsek leggyakrabban a színes káposztában, tojásban, csirkemellben, tejben és túróban találhatók.

Az orvos azonban megjegyzi, hogy nem minden fehér termék egyformán hasznos. A cukor, a finomított liszt és más, magas feldolgozottságú termékek fehér színük ellenére éppen ellenkező hatást válthatnak ki.

Hangsúlyozta, hogy az irizinhez hasonló anyagokat szintetizáló baktériumok valóban pozitív hatással lehetnek a szervezetre: csökkentik a gyulladásokat, gátolják az Alzheimer-kór kialakulását és segítenek a fehér zsír barnává alakulásában.

De ezek a mikroorganizmusok nem kényszerítik a beleket a hormon termelésére. Ahhoz, hogy a folyamat természetes módon elinduljon, rendszeresen kell fizikai aktivitást végezni.

„Korai lenne azt állítani, hogy a fehér színű ételek nagy mennyiségű fogyasztása stimulálja az irizinhez hasonló hatású fehérjék termelődését.

Lehetséges, hogy a jövőben megjelennek olyan technológiák és mechanizmusok, amelyek stimulálják éppen ennek a hormonnak a termelődését, de jelenleg ez csak természetes úton, alacsony hőmérsékleten végzett fizikai terheléssel lehetséges” – jegyezte meg az orvos, számol be a sport.kz.

A kutatók egyelőre nem tudják egyértelműen kijelenteni, hogy a fehér termékek nagy mennyiségű fogyasztása közvetlenül serkenti a fehérjék szintézisét a fogyás érdekében.

Azonban a kutatások ezen a területen folytatódnak, és a jövőben talán megjelennek olyan technológiák, amelyek gyógyszeres beavatkozás nélkül biztonságosan aktiválják ezt a folyamatot.

Kapcsolódó írásaink