Egészség

Ez a közönséges gyümölcs több mint 1600 vegyületet tartalmaz, amelyek fokozzák az agy, a szív és a bélrendszer egészségét

Hivatalosan is megérdemli a „szuperélelmiszer” címet

Egy friss, lektorált tudományos cikk szerint a friss szőlő hivatalosan is megérdemli a „szuperélelmiszer” címet. A Journal of Agriculture and Food Chemistry hasábjain megjelent tanulmány szerzője Dr. John M. Pezzuto, a Western New England Egyetem Gyógyszerészeti Karának dékánja, a resveratrol és a daganatkutatás nemzetközileg elismert szakértője, írta a Sience Daily.

Ez a közönséges gyümölcs több mint 1600 vegyületet tartalmaz, amelyek fokozzák az agy, a szív és a bélrendszer egészségét
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Soeren Stache

Pezzuto szerint bár a „szuperélelmiszer” kifejezésnek nincs hivatalos tudományos definíciója, a szőlő minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely e kategóriába sorolhatná: több mint 1600 természetes vegyületet tartalmaz, köztük antioxidánsokat, flavonoidokat, resveratrolt és más polifenolokat.

A kutatás szerint a szőlő:

  • támogatja a szív- és érrendszeri egészséget,

  • javítja az agyműködést és a memóriát,

  • védi a bőrt az UV-sugárzástól,

  • segíti a bélflóra egyensúlyát,

  • pozitív hatással van a szem egészségére,

  • és módosítja a gének működését, azaz hatással van a génexpresszióra is (nutrigenomika).

Pezzuto hangsúlyozza: a jótékony hatás nem egyetlen összetevőnek, hanem a szőlő természetes összetételének köszönhető. Több mint 60 lektorált tanulmány támasztja alá a szőlő egészségre gyakorolt hatásait.

A kaliforniai szőlőtermesztők bíznak abban, hogy a „szuperélelmiszer” megnevezés a jövőben a szőlővel kapcsolatban is mindennapossá válik.

Kapcsolódó írásaink