Egészség
Az orvosok megnevezik a stroke-ot okozó italokat
Halálos veszélyben lehetnek

Umnov elmondta, hogy bármilyen alkoholtartalmú ital növelheti a stroke kockázatát, mivel fogyasztásuk a következő betegségeket és állapotokat okozza: magas vérnyomás, májkárosodás, veseelégtelenség, elősegíti a koleszterin képződését és lerakódását az érfalakon. Rámutatott, hogy az agyi artéria trombus általi elzáródása a stroke leggyakoribb oka.
„Azok, akik alkoholt fogyasztanak és már átestek egy szélütésen, de nem hagyták abba az alkoholfogyasztást, halálos veszélyben vannak” – mondta Alexander Umnov.
Az orvos arra is emlékeztetett, hogy az édes üdítőital gyakori fogyasztása a szív- és érrendszerre is veszélyes, nem kevésbé, mint a gyomorra. Elmagyarázta, hogy sok gyárilag készült ital koncentrátumokból készül, nagy mennyiségű hozzáadott cukorral és tartósítószerekkel.
„Általánosságban elmondható, hogy a cukorral vagy anélkül fogyasztott energiaitalok negatív hatással vannak a szív egészségére. A legtöbb stroke azért következik be, mert az emberek nem figyelik a vérnyomásukat, a pulzusukat, nem fordulnak időben orvoshoz, nem szedik be a szükséges gyógyszereket, és helytelenül étkeznek. Ha kardiológushoz fordul, biztosan azt fogja mondani, hogy a legfontosabb feladat a szív terhelésének csökkentése és a vérkeringés javítása” – mondta Umnov.
Hozzátette, hogy az alkohol és a szénsavas italok mellett a kávé és az erős tea is veszélyes italnak tekinthető. Ha továbbra is korlátlan mennyiségben fogyasztjuk őket, az csak felgyorsítja a tachycardiát, ami később stroke-hoz vezethet – jegyezte meg az orvos.