Egészség
Öt szíverősítő gyümölcs a kardiológus ajánlásával
A nagy nyári kedvenc is igazi szuperélelmiszer

A szív- és érrendszer egészségének hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik, hogy mi kerül napról napra a tányérunkra, beleértve a gyümölcsfogyasztást is. Ha szívbarát étrendről van szó, egyre több helyen hallhatunk a mediterrán diéta, vagy éppen a magas vérnyomás kezelésére összeállított DASH előnyeiről. Részben ezeken alapul a hazai táplálkozási ajánlás, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kiadott Okostányér, amely naponta legalább 1-2 adag gyümölcs bevitelét irányozza elő felnőttek számára – elsősorban tízóraira vagy uzsonnára, de akár a reggelit is gazdagíthatjuk ilyen módon. Szezonban mindenképpen érdemes a friss gyümölcsöket keresni, ugyanakkor a szárított, fagyasztott vagy konzerv termékek is éppúgy értékesek. Egy adagnak tekinthetünk például egy nagyobb almát vagy őszibarackot, illetve egy csésze bogyós gyümölcsöt vagy egy pohár smoothie-t.
Melyek a legjobb gyümölcsök a szívnek?
A gyümölcsökről általában véve elmondható, hogy gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint számos termés magas folyadéktartalommal bír. A különböző tápanyagok közül mindenképpen kiemelendőek a rostok, a kálium, a folsav és a C-vitamin, amelyek más-más módon, de mind előnyösen hatnak a keringési rendszer működésére. A Today.com három kardiológus szakorvos, a denveri dr. Andrew Freeman és az egyaránt New York-i dr. Sean Heffron és dr. Marc Eisenberg segítségét kérte a szív egészsége szempontjából legelőnyösebb gyümölcsök kiválasztásában. Alábbi galériánkban a két szakember ajánlásai alapján mutatjuk, mely gyümölcsöket érdemes rendszeresen fogyasztani a mindennapokban.
Bogyós gyümölcsök: áfonyától a málnán át a szamócáig a bogyós gyümölcsök jelentős antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, és általában véve rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása csökkent kockázatával. Az áfonya különösen ajánlott, illetve potens eszköz a kardiovaszkuláris egészség védelmére. Egyes kutatások szerint nemcsak a gyulladások megelőzésében hasznos, de az érelmeszesedéssel szemben is védelmet nyújt, továbbá csökkenti a vérnyomást.
Alma: a megkérdezett kardiológusok közül Eisenberg ezt a gyümölcsöt nevezte személyes kedvencének. Az alma magas rosttartalma mellett jelentős mennyisége C-vitamin és polifenolokat is biztosít a szervezet számára. Ez utóbbi vegyületeknek pedig koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak. Még, ha mindennap egy alma nem is feltétlenül tartja távol az orvost, de kutatások által igazoltan csökkentheti a szívbetegségek előfordulását. Ami pedig különösen előnyös tulajdonsága, hogy megfelelő tárolás mellett hosszú időn keresztül eláll, ezáltal komfortosan felhasználható a háztartásban.
Görögdinnye: noha elsősorban magas víztartalmát szoktuk emlegetni, valójában káliumban, magnéziumban is gazdag, valamint remek forrása az olyan antioxidáns hatású vegyületeknek, mint a likopin. Ez utóbbi kapcsán a legtöbben alighanem a paradicsomra asszociálnak, pedig a görögdinnye azonos adagban mintegy 40 százalékkal több likopint vonultat fel. A nyári időszakban tehát szívünk miatt is érdemes minél több dinnyét enni, ráadásul eközben a kalóriák miatt sem kell aggódni.
Szőlő: a szőlőszemekben, főként azok héjában nagy mennyiségben találhatók olyan növényi vegyületek, mint a rezveratrol és az antocianin, amelyek csökkentik a koleszterin- és a trigliceridszintet, valamint csökkentik a gyulladást a szervezetben. A napi szintű szőlőfogyasztás számottevően csökkentheti továbbá a szisztolés vérnyomást, jelentős részben a gyümölcs értékes káliumtartalmának köszönhetően. A fehér és a vörös szemek egyaránt előnyösen hatnak a szervezetre.
Avokádó: a magyar gasztronómiától talán távolabb áll, mint az eddig említett gyümölcsök, de ettől még nem kevésbé értékes. Hovatovább itthon is egyre többen fedezik fel az avokádóban rejlő értékeket, például azt, hogy nagyon változatosan felhasználható a konyhában. Ami pedig a szívet illeti, számos kutatás igazolja, hogy ez a gyümölcs jelentősen javíthatja a koleszterinértékeket, és általában véve kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek csökkent kockázatával. Arra azonban vigyázni kell, hogy viszonylag magas a kalóriatartalma, ezért átlagosan naponta egyharmad avokádó éppen elegendő egy felnőtt számára – derül ki a hazipatika.com cikkéből.