Egészség

Miért jó az avokádó a szívnek?

A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is vezető halálok világszerte

Sokan naponta szednek gyógyszereket a koleszterinszint csökkentésére. Van azonban egy termék, amely jelentősen segíthet a szív egészségének megőrzésében, ami nem más, mint az avokádó.

Miért jó az avokádó a szívnek?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Sarah Alexander kardiológus elmagyarázza, hogy az avokádó hatékony tápanyagforrás, amely támogatja a szív egészségét. Íme néhány ok, amiért ennek a gyümölcsnek az étrend részévé kell válnia.

Kálium a vérnyomás csökkentésére

  • Az avokádó csaknem 500 mg káliumot tartalmaz a gyümölcs felében - ez még több, mint a banánban. A kálium segít csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy kiegyensúlyozza a nátrium hatását a szervezetben. Ez fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához, ami viszont csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egészséges zsírok a koleszterinszint csökkentésére

  • Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek arról ismertek, hogy képesek csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet. Ezek a zsírok éppen ellenkezőleg, segítenek javítani a lipidprofilt és támogatják a szív- és érrendszeri egészséget.

Rost a koleszterin normalizálására

  • Egy fél avokádó csaknem 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi érték negyede. Ennek a rostnak körülbelül a fele oldódik, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet. A rost "seprűként" működik, megtisztítja a testet a belekben lévő koleszterintől, ami hozzájárul annak természetes kiválasztásához.

Növényi szterolok a koleszterin blokkolására

  • Az avokádó növényi szterineket is tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet azáltal, hogy gátolják annak felszívódását a belekben. Ez segít csökkenteni az LDL-szintet, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Tanulmányok azt mutatják, hogy a növényi szterolok 10% -kal csökkenthetik a koleszterinszintet.

Tanulmányok megerősítik: az avokádó védi a szívet

Tanulmányok azt mutatják, hogy az avokádó rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával jár. Az egyik kimutatta, hogy azok az emberek, akik hetente legalább két adag avokádót fogyasztottak, 16%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségben és 21%-kal kisebb valószínűséggel szívkoszorúér-betegségben - írja a pravda.ru.

Ha fél adag vajat vagy margarint cserél avokádóra, 16-22% -kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az avokádó nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges a szív számára is. Összetételének köszönhetően segít csökkenteni a koleszterinszintet, a vérnyomást és védi az ereket. Az avokádó hozzáadása az étrendhez fontos lépés lehet a szív egészségének javítása felé.


Kapcsolódó írásaink