Egészség
Megnevezték a konyhában leggyakrabban előforduló baktériumokat
Minden országnak megvannak a saját baktériumai

A szakértők 5 európai ország (Norvégia, Románia, Franciaország, Portugália, Magyarország) 74 konyhájából gyűjtött mikrobiális mintákat elemeztek. A konyhák állapota változó volt, akárcsak az ott alkalmazott főzési módszerek. A szennyeződéseket különféle felületekről gyűjtötték, a konyhapultoktól a szivacsokig.
A konyhákban leggyakrabban előforduló mikroorganizmusok az acinetobacterek, a pseudomonadok, az enterobaktériumok, a pszichrobaktériumok, a krizobaktériumok, a bacilusok és a staphylococcusok voltak. Mindegyik biztonságos az emberi egészségre.
Izolált mintákban veszélyes Campylobactert és Listeriát találtak, de szalmonellát egyáltalán nem mutattak ki.
Kiderült, hogy minden országnak megvannak a saját baktériumai. Például a szalmonella Norvégiában nem okoz különösebb problémákat, de kontinentális Európában elég gyakran számolnak be fertőzéses esetekről.
A tudósok azonban megjegyezték, hogy nem szabad elveszíteni az éberséget, mivel a káros mikrobák szennyezett ételeken keresztül juthatnak be a konyhába.