Egészség
Ez a nyár legegészségesebb gyümölcse
Ezért együnk belőle minden nap

A görögdinnye 92 százalékos víztartalmának köszönhetően jelentősen hozzájárul a folyadékpótláshoz, miközben alig tartalmaz kalóriát. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon, illetve diétás étrend esetén.
Egészségesebb görögdinnye, tudatos nemesítés
A magyar görögdinnyék nemcsak finomak, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. Többek között tartalmaz C-, A- és B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, likopint és citrullint – a nemesítők pedig arra törekednek, hogy ezek az értékes anyagok minél nagyobb arányban legyenek jelen a gyümölcsben. – A modern fajták nemesítése során kiemelt szempont volt az egészségügyi előnyök megőrzése és fokozása – mondta Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.
A tökéletes görögdinnye kiválasztásához nem kell más, csak egy kis odafigyelés. A szakember szerint a fényes, sötétzöld héjú, ép, sárga aljú példányokat érdemes keresni. Ha igazán zamatos, édes és lédús gyümölcsre vágyunk, akkor keressük a Mirto és a Rubin fajtákat – ezek a legjobbak, ha minőségi magyar dinnyét szeretnénk.
Zamatosabb, ízletesebb
A dinnye júliustól szeptemberig tartó szezonja alatt érdemes a hazait választani. A magyar termelők a legjobb vetőmagokkal dolgoznak, komoly szakmai háttérrel rendelkeznek és technológiai újdonságokat alkalmaznak. Ennek eredményeként a magyar dinnyefajták zamatosak, kiváló minőségűek és megbízhatóak.
A magszegény görögdinnyék egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, hiszen kevés magot tartalmaznak, húsuk pedig rendkívül ízletes. Ebben a szegmensben a Jamaica fajtát ajánlja a szakember, kiegyensúlyozott ízvilága a legjobb választás.
A görögdinnye könnyedén beilleszthető az étrendbe, önmagában, smoothie-ban, salátákban vagy akár desszertként is fogyasztható.
A szeletelt dinnye gyorsabban romlik, mert az oxigén hatására bomlásnak indulnak a sejtek. A nedvességveszteség és a hőmérséklet-ingadozás pedig csak ront a helyzeten. Ezért fontos, hogy a felvágás után két órán belül légmentesen zárható dobozban vagy tasakban, lehetőleg a hűtő zöldséges fiókjában tároljuk. A legjobb, ha a hűtő hőmérséklete 3–5 °C között van, mivel így lassítható a romlás.