Egészség

Már napi egy hotdog is növeli a krónikus betegségek kockázatát

Már kis mennyiségű feldolgozott hús is növeli a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát

Egy új, Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók több mint 60 korábbi vizsgálat adatait elemezték, amelyek arra keresték a választ, hogy a feldolgozott húsok, cukros italok és transz-zsírsavak hogyan hatnak a krónikus betegségek kockázatára - írta a Medical News Today.

Már napi egy hotdog is növeli a krónikus betegségek kockázatát
A hotdogot is csak mértékkel szabad fogasztani
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Elemzésük eredményeképpen arra jutottak, hogy már kis mennyiségű, rendszeres fogyasztás is összefüggésben áll a 2‑es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség és a vastagbélrák fokozott kialakulásával.

Főbb eredmények:

  • Napi egy hot dog (kb. 50 g feldolgozott hús) fogyasztása 11 %-kal növelte a 2‑es típusú cukorbetegség, és 7 %-kal a vastagbélrák kockázatát azokhoz képest, akik nem fogyasztottak feldolgozott húst.

  • Napi egy 350 ml-es (12 oz) cukros üdítő fogyasztása 8 %-kal emelte a cukorbetegség, és 2 %-kal a szívbetegség kockázatát.

  • Ipari transz-zsírsavak (például sült ételekben, kekszekben) rendszeres fogyasztása legalább 3 %-kal növelte az ischémiás szívbetegség kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Demewoz Haile rámutatott, hogy a vizsgálat konzervatív elemzésen alapult – még így is egy hotdognyi napi bevitel legalább 11 %-os emelkedett cukorbetegség-kockázattal járt, valamint 7 %-kal magasabb vastagbélrák-kockázattal, a nem fogyasztókhoz viszonyítva.

A cukros italok esetén a napi kb. 390 g (12 oz) mennyiség is hasonlóan kedvezőtlen hatást mutatott – 8 %-os cukorbetegség-, valamint 2 %-os szívbetegség-kockázat-növekedést eredményezett.

A transz-zsírsavakról elmondta, hogy ipari eredetűek – például sült ételekben, süteményekben, chipsekben – és napi fogyasztásuk legalább 3 %-kal növelte a szívbetegség veszélyét.

Csak megfigyelés, nem oksági kapcsolat
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek megfigyelésen alapuló adatok – nem bizonyítanak közvetlen ok-okozati viszonyt. Az étrendi információk önbevalláson alapulnak, így előfordulhat pontatlanság. Ennek ellenére a szakértők szerint az eredmények messzemenő következtetésekre adnak alapot.

Két külső táplálkozástudományi szakértő, Haley Bishoff és Destini Moody is elmondta véleményét.

„Már napi 50 g elfogyasztása is számottevően növelte a krónikus betegségek kockázatát, ami azt jelenti, hogy nincs biztonságos mennyiség a feldolgozott húsokból” - figyelmeztetett Haley Bishoff, regisztrált dietetikus.

„Határozottan figyelmeztetnék mindenkit, hogy ne bagatellizálja el ezeket az ételeket – melyekről az AHA és WHO is kimutatta, hogy hozzájárulnak a krónikus gyulladásokhoz, miközben tápanyaghiányosak is” - mondta Destini Moody, regisztrált dietetikus.

Mindketten hangsúlyozták: ezeknek az termékeknek helyette inkább tápanyagban gazdag, természetesebb ételeket – mint teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, és egészséges zsírok – érdemes fogyasztani.

Ajánlások a szakemberektől:

  • Minél kevésbé fogyasszuk rendszeresen a feldolgozott húsokat, cukros üdítőket és ipari transz-zsírokat.

  • Helyettesítsük őket egészséges alternatívákkal: például natúr mogyoróvajjal, teljes kiőrlésű tortilla-lapokkal, alacsony cukortartalmú üdítőkkel, vagy nyári grillezések helyett zöldség alapú fogásokkal.

Dr. Haile szerint a cél az, hogy „minél kevesebbet fogyasszunk ezekből az ételekből – a WHO és a CDC ajánlásaival összhangban”.

Kapcsolódó írásaink