Egészség

Szakértő megnevezte az ideális nyári nassolnivalót a puffadás ellen

Evés után hasznos sétálni is

Nyáron a puffadás gyakoribb lehet a hőség, a túlevés és a szokásos étrend megváltozása miatt. Stephen Hegarty bélrendszeri szakértő elmondta nekünk, hogy mely ételek segíthetnek megbirkózni a problémával, és miért romlik az emésztés a meleg időben – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Szakértő megnevezte az ideális nyári nassolnivalót a puffadás ellen
A nyári kánikulai meleg is okozhat hasi puffadást (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/CPD/Science Phot/Cristina Pedrazzini

A sós rágcsálnivalók, a fagylalt és az alkohol gyakori kísérői a nyári piknikeknek és nyaralásoknak, de puffadást is okozhatnak. A hőség, a légi utazás és a feldolgozott élelmiszerek bősége tökéletes feltételeket teremt a hasi kellemetlenségek kialakulásához.

Stephen Hegarty azt javasolja, hogy a chipset és a kekszet magas víz- és rosttartalmú gyümölcsökkel, például görögdinnyével, bogyós gyümölcsökkel, kivivel vagy uborkával helyettesítsék. Ezek hidratálnak, javítják az emésztést és csökkentik a bélgyulladást.

A szakértő a nagy melegben a bélrendszer egészségének megőrzése érdekében prebiotikumok (joghurt, kefir) fogyasztását tanácsolja reggelire, napközben pedig citromos vagy mentás víz fogyasztását. Evés után hasznos sétálni is – már 15 perc séta is segíti az emésztést.

Kapcsolódó írásaink