Egészség
Ez a három ital szigorúan tilos meleg időben
Veszélyesek az egészségre

Édes szénsavas italok és csomagolt gyümölcslevek
A melegben tiltott italok közül az első helyen a cukros szénsavas italok és a legtöbb csomagolt gyümölcslé szerepel. Bár hűsítőnek és kellemes ízűnek tűnnek, összetételük miatt igazi ellenségek lehetnek a szervezet számára magas hőmérsékleten.
Magas cukortartalom
A fő ok, amiért károsak. A bennük lévő nagy mennyiségű cukor a vércukorszint hirtelen megugrását okozza. A szervezet, amivel megpróbál megbirkózni, inzulint választ ki, és aktívan eltávolítja a folyadékot is, ami ahelyett, hogy teljesen kiürülne, fokozott kiszáradáshoz vezet. Ahelyett, hogy oltaná a szomjúságot, még jobban fogja érezni azt.
Mesterséges adalékanyagok és színezékek
Ezek az összetevők további stresszt jelentenek a májra és a vesékre, amelyek már így is keményebben dolgoznak a meleg időben.
„Üres” kalóriák
A cukros italok hatalmas mennyiségű kalóriát tartalmaznak tápérték nélkül, ami súlygyarapodáshoz és anyagcserezavarokhoz vezet.
Gáz
A szénsavas italokban található szén-dioxid puffadást és kellemetlen érzést okozhat, ami meleg időben kellemetlen.
Ahelyett, hogy egy élénk színű, édes vizet választanánk, jobb, ha a tiszta vizet, a cukrozatlan teákat vagy a cukormentes házi készítésű kompótokat részesítjük előnyben.
Alkoholos italok
A melegben fogyasztott alkohol rendkívül veszélyes kombináció, amely nagyon súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve. Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint egy hideg sör vagy koktél felfrissíthet, valójában pont az ellenkezőjét teszik.
Kiszáradás
Az alkohol erős vízhajtó, ami azt jelenti, hogy elősegíti a folyadék aktív eltávolítását a szervezetből. Meleg időben, amikor a szervezet már eleve sok nedvességet veszít izzadással, az alkoholfogyasztás csak fokozza a kiszáradást, ami hőgutához, szédüléshez, fejfájáshoz és általános egészségi állapotromláshoz vezethet.
Szív- és érrendszeri stressz
Az alkohol tágítja az ereket, arra kényszerítve a szívet, hogy keményebben dolgozzon a vér pumpálásában. Meleg időben, amikor a szív- és érrendszer már amúgy is stressz alatt van, ez ritmuszavarokhoz, vérnyomás-emelkedéshez, szívbetegségben szenvedőknél pedig szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet.
Csökkent termoregulációs képesség
Az alkohol megzavarja a szervezet természetes hűtési mechanizmusait, így az érzékenyebbé válik a túlmelegedésre.
Rejtett cukor
Sok alkoholos ital, különösen a koktélok és az édes borok, jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami tovább fokozza a dehidratáló hatást és extra kalóriákat ad hozzá.
Nagy melegben teljesen kerüld az alkoholfogyasztást, vagy korlátozd minimálisra, ügyelve arra, hogy minden egyes adag alkoholt bőséges tiszta vízzel kompenzálj.
Meleg italok (kávé, fekete tea)
Furcsának tűnhet, hiszen sokan hozzászoktak, hogy egy csésze forró kávéval vagy teával kezdik a napot. A nagy melegben azonban ezek az italok károsak is lehetnek.
Fokozott izzadás
A forró italok megemelik a testhőmérsékletet, ami még fokozottabb izzadást okoz. Bár az izzadás természetes hűtési mechanizmus, a túlzott izzadás megfelelő folyadékpótlás nélkül gyors kiszáradáshoz vezet.
Vízhajtó hatás
A kávéban és fekete teában található koffein mérsékelt vízhajtó hatású. Ez azt jelenti, hogy segítenek eltávolítani a folyadékot a szervezetből, ami meleg időben nem kívánatos.
Nem mindig csillapítják a szomjadat
Míg a forró tea egyes kultúrákban hagyományos hűsítőszer lehet (izzadást vált ki, és az izzadság elpárolgása lehűti a bőrt), a nyugati világban élő legtöbb ember számára nem ez a legjobb választás a hidratáltság megőrzésére. Nem biztosít megfelelő hidratálást, és kellemetlenségeket okozhat.
Ha nem tudsz kávé nélkül lenni, válaszd hűtve (jegeskávé), és mindenképpen kompenzáld a fogyasztását tiszta vízzel. A melegben jobb, ha hideg, cukor nélküli gyógyteákra vagy csak tiszta vízre váltasz.
Mit igyunk a nagy melegben?
A hőségben a legjobb ital a szénsavmentes, tiszta ivóvíz. Nem tartalmaz kalóriát, cukrot vagy adalékanyagokat, hatékonyan oltja a szomjat és segít fenntartani a vízháztartás egyensúlyát. Szintén nagyszerű:
Cukrozatlan zöld vagy gyógytea (hűtve).
Házi készítésű kompótok és gyümölcsitalok cukor nélkül.
Víz hozzáadott citrommal, uborkával, mentával.
Kefir, ayran vagy más erjesztett tejital adalékanyagok nélkül.