Egészség
Hatékony fegyver az ízületi fájdalom elleni küzdelemben
Ennek a zöldségnek minden konyhában ott kellene lennie

Az Rbc.ua weboldalon található cikk elárulja, miért jó a brokkoli ízületi gyulladásra.
C-vitamint tartalmaz
A brokkoli gazdag C-vitaminban, antioxidánsban, amely segít megvédeni a sejteket a károsodástól, csökkenti a gyulladást és támogatja a kollagéntermelést, ami elengedhetetlen az egészséges ízületek és kötőszövetek számára.
Maxine Jung táplálkozási szakértő szerint mindössze 1 csésze nyers brokkoli közel 70 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a felnőtt férfiak napi értékének körülbelül 75 százaléka, a nők esetében a napi érték körülbelül 100 százaléka.
K-vitaminban gazdag
A brokkoli gazdag K-vitaminban, egy esszenciális tápanyagban, amely fontos a csontok egészsége szempontjából. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni a gyulladásoktól és a szabad gyökök által okozott egyéb károsodásoktól.
A K-vitamin támogatja a csontok egészségét, és összefüggésben áll a vérben lévő gyulladásos markerek szintjének csökkenésével. Kutatások kimutatták a lehetséges összefüggést a magasabb K-vitamin-bevitel és az osteoarthritis kialakulásának alacsonyabb kockázata között. A K-vitamin segíthet lassítani a betegség progresszióját azoknál, akik már szenvednek az állapottól.
Szulforafánban gazdag
A brokkoli gazdag egy szulforafán nevű vegyületben, amely segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és védelmet nyújthat a porcszövet lebomlása ellen.
Swati Medhekar reumatológus szerint a brokkoli megelőzheti vagy lelassíthatja a reumatoid artritisz progresszióját. A brokkoli mellett más keresztesvirágú zöldségekben, például a karfiolban is található szulforafán.
Rostforrás
A brokkoli rostokban gazdag, ami közvetlenül támogatja a bélrendszer egészségét, és segíti az ízületek egészségét. A bélmikrobiom egyensúlyának felborulása gyulladáshoz vezethet, ami hatással van az ízületek egészségére.
Számos előnye mellett a rost támogatja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat, amelyek csökkentik a gyulladást.
A magas rosttartalmú étrendek, különösen azok, amelyek legalább napi 19 grammot tartalmaznak, alacsonyabb gyulladásszinttel és a reumatoid artritisz kialakulásának csökkent kockázatával járnak.