Egészség
Kilenc tipp, hogy a nyaraláskor is megtartható a diéta
Első tanács: egy nap, egy éttermi étkezés

Ilyenkor gyakran hajlamosak vagyunk lazábban venni az étrendünket, és olyan ételeket fogyasztani, amelyeket hétköznapokban mellőzünk. De vajon muszáj, hogy a vakáció egyet jelentsen a diéta során elért eredmények lerombolásával?
Nem, nem kell lemondani a finom falatokról vagy a helyi különlegességek élvezetéről csak azért, hogy ne szedj fel pár kilót. Néhány egyszerű trükkel megtarthatod az egyensúlyt, és elkerülheted, hogy a diéta alatt leadott kilók visszakússzanak.
Miért nehezen tartható a diéta nyaralás alatt?
Az éttermi étkezések – amelyek utazás közben szinte elkerülhetetlenek – különösen veszélyesek lehetnek a diéta szempontjából.
- Nagy adagok – Az éttermek gyakran túlméretezett adagokat kínálnak, és ha több étel van előttünk, hajlamosabbak vagyunk mindet elfogyasztani.
- Kalóriadús fogások – A kínálat tele van magas zsírtartalmú, sok nátriumot és kevés rostot tartalmazó ételekkel.
- Rejtett összetevők – Gyakran fogalmunk sincs, mennyi kalória vagy telített zsír van az adott fogásban.
-
9 tipp, hogy a nyaralás ne rontsa el a diétádat
A nyaralás a kikapcsolódás ideje, ezért nem kell mindenről lemondanunk, akkor sem, ha közben tartani szeretnénk a diétánkat. Egy kis előrelátással és tudatossággal úgy is élvezheted a helyi ízeket, hogy közben az egészségedre és az alakodra is odafigyelsz.
1. Egy nap, egy éttermi étkezés
Spórolj kalóriát (és pénzt is): reggelizz magaddal hozott, egészséges opciókat (pl. zabkása, teljes kiőrlésű gabona, magas fehérjetartalmú ételek), vagy vásárolj friss gyümölcsöt a helyi piacokon. A nap többi részében pedig élvezd tudatosan a helyi fogásokat.
2. Igyál okosan – kalóriamentesen
Kerüld az édesített italokat és az alkoholt, amelyek gyakran észrevétlenül több száz kalóriával terhelnek. Inkább válaszd a szénsavas vizet, citromos jeges vizet, cukormentes teát vagy kávét.
Ha mégis fogyasztanál, akkor válassz alakbarát alternatívát.
-
3. Csökkentsd az adagokat
Nem kell mindent megenned. Válassz a gyerekmenüből, rendelj előételt főfogás helyett, osztozz az ételen másokkal, vagy kérj csomagolást és vidd el a maradékot.
-
4. Kérdezz rá az elkészítés módjára
Négy kérdés, amit bátran tegyél fel a pincérnek:
- Hogyan készítik az ételt?
- Kérheted a szószokat külön?
- Kaphatsz zöldséges köretet sült krumpli helyett?
-
5. Egyél zöldséget és gyümölcsöt minden étkezéshez
Keresd a salátákat, grillezett zöldségeket tartalmazó fogásokat, vagy kérd, hogy adják hozzá őket a választott főfogáshoz.
-
6. Vigyázz a szószokkal
Krémes mártások, majonéz, öntetek – ezek a kalóriabombák észrevétlenül növelik a kilók számát. Helyettük válaszd a ketchupot, mustárt, BBQ- vagy paradicsomszószt, és mindig kérd külön tálkában.
7. Válassz tengeri herkentyűket
A halak és a tenger gyümölcsei remek forrásai az ómega-3 zsírsavaknak, de kerüld a rántott, bő zsiradékban sült változatokat. A grillezett, natúr elkészítés a legjobb választás.
8. Óvakodj az étkezés előtti nassolástól
Az étkezés előtti kenyérkosár, csipsz vagy ropi gyorsan elronthatja a napi kalóriakereted. Helyettük kérj egy salátát, vagy egyszerűen utasítsd vissza.
9. Desszert? Igen – de mértékkel!
Ha vágysz rá, nyugodtan rendelj édességet – osztozz valakivel, vagy vidd el későbbre. Az első pár falat a legélvezetesebb, úgyhogy kóstold meg tudatosan.