Egészség

Kilenc tipp, hogy a nyaraláskor is megtartható a diéta

Első tanács: egy nap, egy éttermi étkezés

A nyaralás sokak számára az élvezetek ideje – és nemcsak a látnivalók és a pihenés, hanem az étkezés tekintetében is – írja a Mindmegette.

Kilenc tipp, hogy a nyaraláskor is megtartható a diéta
Az alma a diéta egyik csodatevője
Fotó: AFP/Science Photo Library/AGV/SCI/Fotograv di Antonio Gravante

Ilyenkor gyakran hajlamosak vagyunk lazábban venni az étrendünket, és olyan ételeket fogyasztani, amelyeket hétköznapokban mellőzünk. De vajon muszáj, hogy a vakáció egyet jelentsen a diéta során elért eredmények lerombolásával?

Nem, nem kell lemondani a finom falatokról vagy a helyi különlegességek élvezetéről csak azért, hogy ne szedj fel pár kilót. Néhány egyszerű trükkel megtarthatod az egyensúlyt, és elkerülheted, hogy a diéta alatt leadott kilók visszakússzanak.

Miért nehezen tartható a diéta nyaralás alatt?

Az éttermi étkezések – amelyek utazás közben szinte elkerülhetetlenek – különösen veszélyesek lehetnek a diéta szempontjából.

  • Nagy adagok – Az éttermek gyakran túlméretezett adagokat kínálnak, és ha több étel van előttünk, hajlamosabbak vagyunk mindet elfogyasztani.
  • Kalóriadús fogások – A kínálat tele van magas zsírtartalmú, sok nátriumot és kevés rostot tartalmazó ételekkel.
  • Rejtett összetevők – Gyakran fogalmunk sincs, mennyi kalória vagy telített zsír van az adott fogásban.
  • 9 tipp, hogy a nyaralás ne rontsa el a diétádat

    A nyaralás a kikapcsolódás ideje, ezért nem kell mindenről lemondanunk, akkor sem, ha közben tartani szeretnénk a diétánkat. Egy kis előrelátással és tudatossággal úgy is élvezheted a helyi ízeket, hogy közben az egészségedre és az alakodra is odafigyelsz.

    1. Egy nap, egy éttermi étkezés

    Spórolj kalóriát (és pénzt is): reggelizz magaddal hozott, egészséges opciókat (pl. zabkása, teljes kiőrlésű gabona, magas fehérjetartalmú ételek), vagy vásárolj friss gyümölcsöt a helyi piacokon. A nap többi részében pedig élvezd tudatosan a helyi fogásokat.

    2. Igyál okosan – kalóriamentesen

    Kerüld az édesített italokat és az alkoholt, amelyek gyakran észrevétlenül több száz kalóriával terhelnek. Inkább válaszd a szénsavas vizet, citromos jeges vizet, cukormentes teát vagy kávét.

    Ha mégis fogyasztanál, akkor válassz alakbarát alternatívát.

  • 3. Csökkentsd az adagokat

    Nem kell mindent megenned. Válassz a gyerekmenüből, rendelj előételt főfogás helyett, osztozz az ételen másokkal, vagy kérj csomagolást és vidd el a maradékot.

  • 4. Kérdezz rá az elkészítés módjára

    Négy kérdés, amit bátran tegyél fel a pincérnek:

  • Hogyan készítik az ételt?
  • Kérheted a szószokat külön?
  • Kaphatsz zöldséges köretet sült krumpli helyett?
  • 5. Egyél zöldséget és gyümölcsöt minden étkezéshez

    Keresd a salátákat, grillezett zöldségeket tartalmazó fogásokat, vagy kérd, hogy adják hozzá őket a választott főfogáshoz.

  • 6. Vigyázz a szószokkal

    Krémes mártások, majonéz, öntetek – ezek a kalóriabombák észrevétlenül növelik a kilók számát. Helyettük válaszd a ketchupot, mustárt, BBQ- vagy paradicsomszószt, és mindig kérd külön tálkában.

    7. Válassz tengeri herkentyűket

    A halak és a tenger gyümölcsei remek forrásai az ómega-3 zsírsavaknak, de kerüld a rántott, bő zsiradékban sült változatokat. A grillezett, natúr elkészítés a legjobb választás.

    8. Óvakodj az étkezés előtti nassolástól

    Az étkezés előtti kenyérkosár, csipsz vagy ropi gyorsan elronthatja a napi kalóriakereted. Helyettük kérj egy salátát, vagy egyszerűen utasítsd vissza.

    9. Desszert? Igen – de mértékkel!

    Ha vágysz rá, nyugodtan rendelj édességet – osztozz valakivel, vagy vidd el későbbre. Az első pár falat a legélvezetesebb, úgyhogy kóstold meg tudatosan.

Kapcsolódó írásaink