Életmód
A diéta, amely csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát
Egyszerű szabályok, hatékony védelem

A leveles zöldségekben, bogyós gyümölcsökben, diófélékben és olívaolajban gazdag étrend segíthet megelőzni az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kialakulását.
Ezt mutatja egy közel 93 000 résztvevő bevonásával végzett nagyszabású tanulmány, amelyet az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján mutattak be.
A MIND diéta a „Mediterrán-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay” (mediterrán DASH intervenció a neurodegeneratív késleltetésért) rövidítése – a mediterrán diéta és a vérnyomáscsökkentő DASH diéta („Dietary Approaches to Stop Hypertension”) kombinációja. Négy pillérre összpontosít:
- sok növényi alapú étel
- alacsony telített zsírtartalmú ételek
- az agy számára egészséges ételek célzott kiválasztása
- a magas feldolgozottságú termékek mellőzése
Az egészséges táplálkozás csökkenti a demencia kockázatát
Azoknál az embereknél, akik a vizsgálat kezdetén következetesen tartották a MIND diétát, átlagosan kilenc százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata.
A hatás különösen nagy volt azoknál a résztvevőknél, akik tíz év alatt jelentősen javítottak étkezési szokásaikon.
„Tanulmányunk eredményei megerősítik, hogy az egészséges étkezési szokások az élet középső és késői szakaszában, valamint azok időbeli javítása megelőzheti az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák kialakulását” – mondja Song-Yi Park, a Hawaii Egyetem professzora.
A tanulmány a Multietnikus Kohorsz Tanulmány adatain alapul. A résztvevők 45 és 75 év közöttiek voltak, amikor az 1990-es években beléptek a vizsgálatba. A mai napig több mint 21 000-nél alakult ki Alzheimer-kór vagy a demencia rokon formái.
A fejlődés bármikor lehetséges – még idős korban is
A tanulmány szerzői ígéretes megközelítésnek tartják a MIND diétát az Alzheimer-kór megelőzésében – gyógyszeres kezelés nélkül és kortól függetlenül. Az eredmények minden korcsoportban hasonló hatásokat mutattak. Még azok is profitáltak belőle, akik nem a kezdetektől fogva követték a diétát, hanem csak idővel módosították az étrendjüket.
Az Alzheimer Társaság szerint az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 7,2 millió ember él a demencia ezen formájával. Sokan kíváncsiak arra, hogy vajon meg lehet-e előzni ezt a problémát. Ez a tanulmány most egyértelmű üzenetet közvetít: azok, akik célzott étrendi változtatásokat hajtanak végre – akár életük későbbi szakaszában is –, jelentősen csökkenthetik a kockázatot – adta hírül a Focus.
A MIND diéta a következő 10 élelmiszercsoport rendszeres fogyasztását javasolja:
- Zöld leveles zöldségek: pl. spenót, kelkáposzta, mángold (legalább heti 6 adag)
- Egyéb zöldségek: pl. brokkoli, sárgarépa, paprika (naponta)
- Bogyós gyümölcsök: például áfonya, eper (legalább hetente kétszer)
- Diófélék: például mandula, dió, mogyoró (naponta egy marékkal)
- Teljes kiőrlésű termékek: pl. zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs (legalább napi 3 adag)
- Hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó (legalább hetente 3 alkalommal)
- Halak: lazac, makréla, hering (legalább hetente egyszer)
- Baromfi: pl. csirke, pulyka (hetente kétszer vagy többször)
- Olívaolaj: a fő zsiradékforrás a főzéshez és finomításhoz
- Bor (opcionális): max. 1 pohár naponta (opcionális, fokozott kockázat esetén nem ajánlott)