Egészség
Kilenc szuper szíverősítő étel
Az infarktus megelőzhető

Azt szokták mondani, hogy a szívhez a gyomron át vezet az út – és ez egészségügyi szempontból is igaz lehet. Az étkezésed ugyanis komoly hatással van a szív működésére: bizonyos ételeket szíverősítő ételeknek is neveznek. Ezeknek a rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és akár a szívroham kockázatát is.
1. Halak – a tengerek szíverősítői
A lazac, hering, makréla, tonhal és pisztráng tele van omega-3 zsírsavval – ez a „jó zsír” segít csökkenteni a trigliceridszintet és emeli a „jó” HDL-koleszterint. Az táplálkozási ajánlások szerint heti legalább 20-25 dkg tengeri hal fogyasztása javasolt.
2. Diófélék és magvak – omega-3 növényi forrásból
Nem csak a halakban van omega-3! A dió, lenmag, chia mag, tökmag és kender is tartalmazza a növényi eredetű ALA-t, ami gyulladáscsökkentő hatású. Azonban mivel ezek kalóriadúsak, érdemes figyelned az adagokra. És sózatlan verziót válassz!
3. Bogyós gyümölcsök – aprók, de erősek
A málna, áfonya, szeder és eper nemcsak finomak, hanem tele vannak antioxidánsokkal és rostokkal, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterint, és védik a sejteket az oxidatív stressztől.
4. Egyéb gyümölcsök – természetes védelem a szívnek
A gránátalma, alma, szőlő, körte, mangó, narancs vagy papaja is segíthetnek megőrizni a szív egészségét – hiszen antioxidánsokat, rostokat és vitaminokat tartalmaznak.
5. Teljes értékű gabonák – napindító erő
A zabpehely kiváló választás reggelire, mert segít csökkenteni a koleszterinszintet már néhány hét alatt. De jó szívbarát választás még a barna rizs, quinoa, vagy teljes kiőrlésű kenyér is.
6. Hüvelyesek – fehérje és szívbarát hatás egyben
A lencse, csicseriborsó, fekete bab, vagy vesebab tele vannak rosttal, fehérjével és segítenek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában is.
7. Szója – növényi alternatíva, ami jót tesz a szívnek
A tofu és az edamame szójabab remek alternatívák a hús helyett. A szójaalapú termékek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
8. Zöldségek – minden szín számít
A „szivárvány evés” nemcsak látványos, hanem hasznos is. A sötétzöld leveles zöldségek (mint a spenót, kelkáposzta, mángold), valamint a sárga (édesburgonya), piros (cékla, paradicsom) és narancsszínű (répa) zöldségek mind más-más antioxidánst biztosítanak a szív védelmére.
9. Étcsokoládé – a szívnek is lehet nassolni
Meglepő, de igaz: a 70% feletti kakaótartalmú étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyek javíthatják a vérnyomást és a vérkeringést. Fontos azonban, hogy ez is mértékkel fogyasztandó, mert még mindig tartalmaz telített zsírokat. A tejcsoki és fehér csoki viszont sajnos nem számítanak szívbarátnak, mert több cukrot és kevesebb antioxidánst tartalmaznak.
Bár az étrend nem minden – a genetika, az életkor és bizonyos betegségek is szerepet játszanak – de a táplálkozás az, amire van ráhatásod – írja a Magyar Nemzet.