Egészség
A teflonbevonatú serpenyők veszélyei
A túlzott hevítés tovább növelheti a káros anyagok felszabadulását

Egy friss kutatás szerint már egy aprócska karcolás is elég lehet ahhoz, hogy mikroműanyagok és mérgező anyagok kerüljenek az ételbe. A vizsgálat a népszerű tapadásmentes bevonatok – különösen a PTFE (közismert nevén teflon) – veszélyeit boncolgatta, és megdöbbentő eredményekre jutott.
Mi a baj a teflonnal?
A teflonbevonat gyakran tartalmaz PFAS-vegyületeket, amelyeket nem véletlenül hívnak „örök vegyszereknek”. Ezek nem bomlanak le a természetben, ráadásul hajlamosak felhalmozódni a szervezetben is. A kutatások szerint összefüggésbe hozhatók többek között máj- és vesebetegségekkel, hormonális zavarokkal, sőt daganatos megbetegedésekkel is.
Egyetlen karc – akár 2 millió mikrorészecske!
A kutatók kimutatták, hogy egyetlen karcolás a bevonaton akár 9000 mikroműanyagot is felszabadíthat – mélyebb sérüléseknél ez a szám akár 2,3 millióra is rúghat. És ha ez nem lenne elég, nanoműanyagok is bekerülhetnek az ételbe, amelyek méretüknél fogva átjuthatnak a vér-agy gáton is, és komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek, mint például termékenységi problémák vagy fejlődési rendellenességek.
Mire figyelj, ha nem akarsz bajt?
Ne ess pánikba, de érdemes pár szabályt betartani, hogy biztonságban tudhasd magad és a családodat:
- Soha ne használj fém eszközöket teflonbevonatú edényben – ezek könnyen felsérthetik a bevonatot.
- Kerüld a túl magas hőmérsékletet! A túlzott hevítés tovább növelheti a káros anyagok felszabadulását.
- Ha karcos vagy kopott a serpenyő, ne spórolj – válts újat!
- Próbálj ki egészségesebb alternatívákat – például kerámia, öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényeket.
A praktikum nem érhet fel az egészséggel
Bármennyire is kényelmes a tapadásmentes sütés-főzés, egyetlen karcolás is elég lehet ahhoz, hogy láthatatlan, de veszélyes részecskék kerüljenek az ételbe – és végső soron a testedbe. Ha hosszú távra tervezel, és fontos számodra az egészség, akkor érdemes tudatosabban választani az edényeid közül is.
Tippünk
Ha mégis ragaszkodsz a tapadásmentes főzéshez, szerezz be jó minőségű fakanalat vagy szilikon eszközöket, és figyelj rá, hogy az edényed mindig ép és tiszta legyen – így minimalizálhatod a kockázatokat.