Gasztro

Így lehet egészséges palacsintát készíteni

Tanácsok a táplálkozási szakértőtől

A táplálkozási szakértő szerint a teljes kiőrlésű palacsinta egészségesebb, mint a búzából készült – írja az iz.ru.

Így lehet egészséges palacsintát készíteni
Képünk illusztráció
Fotó: ANP via AFP/ANP MAG/Patricia Rehe

Marina Sztepanjan táplálkozási szakértő szerint a palacsinta hagyományos változatában a recept búzalisztet és nagy mennyiségű finomított olajat tartalmaz, ami túl magas kalória és sok telített zsír fogyasztását jelenti. Ezek a termékek nagy mennyiségben nem ajánlottak túlsúlyos, magas koleszterinszintű, szív- és érrendszeri és gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedőknek.

Az orvos szerint a palacsinta szokásos töltelékét is érdemes lecserélni, ugyanis az is nagyon sok kalóriát, sok esetben cukrot tartalmaz. Édes töltelék készíthető 5%-os zsírtartalmú túróból és párolt vagy friss gyümölcsből: banánból, almából, körtéből. Az elkészült palacsintákat kemény tejszín helyett pedig puha túróval vagy 4%-os görög joghurttal is tálalhatjuk.

A zsíros ételek terhelik a gyomor-bélrendszert, gyakran okoznak nehézséget és kényelmetlenséget, hányingert válthatnak ki, és súlyosbíthatják a különféle betegségeket: például a hasnyálmirigy-gyulladást, a gyomorhurutot és az epehólyag-gyulladást.

A szakember szerint azonban nem kell lemondani a palacsintáról, csupán a klasszikus recept megváltoztatására van szükség. A búzaliszt helyett választhatunk teljes kiőrlésű lisztet. Ez a változat sokkal több rostot tartalmaz, ami különösen hasznos a bélperisztaltika és mikrobióta javítása szempontjából. Emellett kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos liszt, valamint található benne B- és E-vitamin, kalcium, vas és kálium is.

Sztepanjan véleménye szerint az ételek változatosabbá tétele érdekében fontolóra vehetjük a rozs-, zab-, hajdina- és tönkölyliszt felhasználását is. Ezek nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaznak, valamint gazdagok különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. A palacsinta elkészítéséhez emellett a kevésbé zsíros erjesztett tejtermékeket javasolta használni. Ilyen lehet például a növényi tej vagy a diótej.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a palacsintát legjobb száraz serpenyőben sütni, ha azonban ez nem lehetséges, akkor próbáljuk meg csökkenteni a főzéshez használt olaj mennyiségét. Például egy speciális ecsettel is bezsírozhatjuk a serpenyő felületét.

„Nem szabad elfelejteni, hogy mindenben fontos a mértékletesség, így még a palacsinta egészséges variálásával sem szabad elragadtatni magunkat” – zárta gondolatait Sztepanjan.

Kapcsolódó írásaink