Egészség
Meglepően veszélyes lehet a serpenyő

„A teflonbevonat, bár népszerű, aggályokat vet fel az esetleges ártalmak miatt – magyarázza a toxikológus. – A teflon, mint polimer, érzékeny a sérülésekre, amelyek során a bevonat részecskéi az élelmiszerbe kerülnek. A teflon mérgező anyagokat bocsáthat ki, beleértve a PFOA-t (perfluor-oktánsavat). Ennek az anyagnak a lenyelése, még kis mennyiségben is, káros hatással lehet az egészségre, beleértve az endokrin rendszer megzavarását és rákkeltő hatásokat.”
A szakember szerint a vonzó tapadásmentes tulajdonság ellenére a teflon bevonatok elkerülése tűnik a legésszerűbb megoldásnak, mivel azok károsodás és melegítés esetén potenciálisan mérgezőek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az olyan alternatívák, mint az alumínium és az öntöttvas, szintén nem ideálisak.
A toxikológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az alumíniumserpenyők hevítéskor alumíniumionokat bocsáthatnak ki az ételekbe, különösen, ha savas ételeket, például paradicsomot főznek rajtuk. Ezek a szervezetben felhalmozódó ionok neurotoxikus hatást fejtenek ki, hozzájárulva különféle betegségek, köztük a neurodegeneratív betegségek kialakulásához. Ezért az alumínium serpenyő használatakor több szabályt is be kell tartani: válasszon vastag alumíniumot, lehetőleg eloxált bevonattal, kerülje a savas ételek főzését, illetve minimalizálja azok érintkezését, és a serpenyőt elsősorban sütésre használja.
Évszázadokkal ezelőtt bebizonyították, hogy az öntöttvas egyenletes hőeloszlást és tartósságot biztosít. Egy ilyen serpenyő azonban előkészítést igényel. Az égést és a rozsdásodást megakadályozó védőréteg létrehozásához egy új öntöttvas serpenyőt alaposan meg kell mosni, szárítani, növényi olajjal megkenni, és egy órára 200 fokos sütőbe kell helyezni. Ezenkívül az öntöttvas serpenyők különös gondot igényelnek, nem moshatók mosogatógépben, és alaposan meg kell szárítani őket. Megfelelő gondozás mellett tartósak, és nem bocsátanak ki káros anyagokat.
„Étrendünk az egészség alapja, és ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a konyhai eszközök, mint az elkészítésének eszköze” – hangsúlyozza Kutuzov. A megfelelő ételkészítési anyagok kiválasztása csökkenti a mérgező anyagok szervezetbe jutásának kockázatát, és elősegíti a tápláló, biztonságos táplálkozást.