Életmód
Ezt a három ételt nem szabad öntöttvas serpenyőben főzni
Meglepő

Ahogy Martha Stewart írja, az öntöttvas serpenyők egy speciális réteggel rendelkeznek, amely valójában egy védőbevonat a fém és a külső környezet között. Ez a tapadásmentes védőgát azt jelenti, hogy az öntöttvas serpenyők nagyon jól vezetik a hőt, ezért is használják oly sokan szívesen steakek, sertésszelet és csirkemell sütésére. A serpenyő egyenletes barnulást biztosít, és az ételek gyakorlatilag tapadásmentesek.
Mit nem szabad öntöttvas serpenyőben főzni
Bár az öntöttvas serpenyő számos étel elkészítéséhez kedvelt választás, van néhány dolog, amit jobb elkerülni, ha öntöttvasban főzöl.
Savas ételek. A savas ételek főzése tönkreteheti a serpenyő védőrétegét. A leggyakoribb savas étel, amelyet nem szabad öntöttvas serpenyőben főzni, a paradicsom.
Halak. A halak öntöttvas serpenyőben való főzése ragadással jár. Ezért egy ilyen ételhez jobb, ha szabványos rozsdamentes acélból készült vagy tapadásmentes serpenyőt választ.
Tojás. Ahhoz, hogy finom ételeket, például rántottát vagy omlettet főzzön anélkül, hogy a tojás összeragadna, jól felmelegített, megbízható tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyőre van szüksége. Emellett a serpenyő nem lehet túl forró vagy túl hideg. A tojás ugyanis érzékeny, és könnyen túlfő, gumiszerűvé és keménnyé válik. Ez nagyon gyorsan megtörténhet, ha a tűz túl magas. Másrészt, ha a serpenyő túl hideg, a tojásban lévő fehérje összeolvadhat a serpenyő felületével és odaragadhat.