Egészség

„Az antioxidánsok királynője”

Megnevezték a legegészségesebb nyári gyümölcsöt

Táplálkozási szakértő kiválasztotta a legegészségesebb nyári bogyót - írja a Sports.kz.

„Az antioxidánsok királynője”
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Foodcollection/Mood4Food/Pierre Hussenot

A szakember egy allergológus és táplálkozási szakértő információira támaszkodva úgy véli, hogy az áfonya ez az élelmiszer.

Az áfonyát az antioxidánsok (antocianinok) királynőjének is nevezik: az antocianinok adják az áfonyának mély kékeslila színét. Ezek erős antioxidánsok, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól (lassítják az öregedést), erősítik az ereket, javítják a vér mikrokeringését, ami különösen fontos a szem kis kapillárisai számára – jegyezte meg a szakértő. Támogatják az agy egészségét, javítják a memóriát és a kognitív funkciókat (gondolkodási képességet).

Ezenkívül az áfonya a látás barátja. Az antocianinok javítják a retina vérellátását, elősegítik a rodopszin termelődését, amely a szürkületi látáshoz és a sötétséghez való alkalmazkodáshoz szükséges pigment. Rendszeres fogyasztása segít fenntartani a látásélességet és csökkenti a kütyük okozta szemfáradtságot.

A bogyó C-, K-vitamint, mangánt és rostot tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az áfonyában található biológiailag aktív anyagok komplexe segít leküzdeni a szervezet krónikus gyulladásait, amelyek számos betegség alapját képezik – jegyezte meg a táplálkozási szakértő. További kellemes előny, hogy az áfonya alacsony kalóriatartalmú, körülbelül 57 kcal/100 g.

De óvatosnak kell lenni egy ilyen egészséges bogyós gyümölcs gyakori fogyasztásával. Mint minden termék, az áfonya is allergiás reakciót válthat ki, bár ez ritkábban fordul elő, mint az eper vagy a citrusfélék esetében.

Az áfonyaallergia tünetei (fogyasztás után néhány perctől 2 óráig jelentkezhetnek): viszketés, csalánkiütés, bőrpír, ekcéma, hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, valamint orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légzési nehézség (nagyon ritka, de veszélyes!).

Ha a bogyó elfogyasztása után hasonló tüneteket észlel, zárja ki az áfonyát az étrendjéből, és forduljon szakemberhez. De ne csüggedjen, az áfonyát más bogyós gyümölcsökkel is helyettesítheti: málnával, cseresznyével, eperrel, vagy szederrel.

Kapcsolódó írásaink