Egészség

A gyümölcs, amely helyettesíti az antibiotikumot

Íme az áfonya egyedi tulajdonságai

Az áfonyát régóta használják különféle betegségek kezelésére. Alexandra Noev gasztroenterológus, táplálkozási szakértő arról beszélt, hogyan segíti ez a gyümölcs a szervezetet a gyógyulásban – írta meg az M24.ru.

A gyümölcs, amely helyettesíti az antibiotikumot
A kék bogyók tartalmazzák a legerősebb antioxidánsokat, amelyek védik a sejteket az oxidatív stressztől
Fotó: NorthFoto

Az áfonya normalizálja a lúgos környezetet, és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, ezért kezeli az urogenitális rendszer betegségeit. Segít a veseproblémák és hólyaghurut esetén is – mondta Alexandra Noev.

Korábban nem használtak antibiotikumot, sokukat antimikrobiális gyógynövényekkel és áfonyával kezeltek. Ezenkívül a bogyó vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, így gyorsan eltávolítja a kórokozókat a szervezetből.

Az áfonyának magas a C-vitamin tartalma, amely antioxidáns. Lassítja az öregedést, erősíti az immunrendszert, és véd a rák kialakulásától. A készítményben található A- és K-vitamin ugyanakkor javítja a csontszövet minőségét, és megakadályozza a vesekőképződést – jegyezte meg az orvos.

A gyümölcs azonban ellenjavallt gyomorhurutban, gyomorerózióban vagy bélrendszeri problémákban szenvedő betegeknél. A fogzománcot is károsítja, ha nem öblítjük ki utána a szájat – figyelmeztetett a szakember.

Hogyan fogyasszuk?

Az áfonyafőzetet rövid ideig 70-80 fokos hőmérsékleten érdemes főzni, hogy a készítményben megmaradjon a C-vitamin. Ezután az italt egy napig termoszban állni hagyjuk. Az orvos azt is tanácsolja, hogy aszalt áfonyát cukor nélkül fogyasszunk.

A gyümölcs nyers fogyasztása azoknak ajánlott, akik nem rendelkeznek gyomor- vagy szív- és érrendszeri problémákkal. A lényeg az, hogy alaposan meg kell mosni – zárta szavait Alexandra Noev.

Kapcsolódó írásaink