Egészség
Onkológus figyelmeztet az üdítő veszélyeire
Rosszabb, mint a kolbász, és károsíthatja a DNS-t

A témához Ivan Karasev onkológus sebész fűzött megjegyzést. Az orvos elmagyarázta, hogy a magas vércukorszint kedvező környezetet teremt a daganat növekedéséhez. Elmondása szerint a glükóz egyfajta „üzemanyagként” szolgál a rákos sejtek számára, és 200-szor intenzívebben szívják fel, mint az egészséges sejtek.
A szakértő egy másik riasztó tényezőre is felhívta a figyelmet: az édes italok rendszeres fogyasztására. Karasev arról számolt be, hogy az ilyen embereknél gyakran megrövidültek a telomerjeik, a DNS azon szakaszai, amelyek a telomer védelméért felelősek. A telomerek rövidülése a sejtek gyors öregedésével, a sejtosztódás zavarával és a rosszindulatú daganatok kialakulásának fokozott kockázatával jár.
Ahogy a szakember megjegyezte, a gyomor-bél traktusban a daganatok kialakulásához hozzájáruló fő mechanizmusok közé tartozik a krónikusan emelkedett glükóz- és inzulinszint a vérben, valamint az elhúzódó gyulladás. Mindez megteremti az úgynevezett oxidatív stressz feltételeit, amelyben a szabad gyökök felhalmozódnak a szervezetben. Ezek az instabil molekulák károsítják a DNS-t, mutációkat okozva az onkogénekben.
„Minden ötödik gyomor-bélrendszeri rákos beteg cukorbetegségben szenved” – hangsúlyozta Karasev.
Azt is megjegyezte, hogy a kolbászok és füstölt húskészítmények fogyasztása korántsem jelent fő veszélyt. Bár nem szabadna beilleszteni őket a napi étrendbe, a legtöbb ember mértékletesen fogyasztja őket. De a cukros szénsavas italok, különösen nyáron, gyakran napi szokássá válnak – annak ellenére, hogy közvetlenül összefüggenek a megnövekedett rákkockázattal.