Egészség

Ezért kell kell mindennap kompótot fogyasztani

A hatás fokozásáért cukor helyett adjon hozzá egy kevés mézet

Ki mondta, hogy ami finom, az nem lehet egészséges? A kompót nemcsak a gyermekkor édes íze és a konyha meghitt illata, hanem igazi vitamintárház is – írja a Sports.kz.

Ezért kell kell mindennap kompótot fogyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: Food Collection via AFP/Food Collection GesmbH

Az emésztése azt fogja mondani: „köszönöm”

Aszalt gyümölcsökből, fagyasztott bogyós gyümölcsökből vagy szezonális gyümölcsökből készült házi kompót gyengéden stimulálja a gyomrot és a beleket. A természetes cukrok és rostok javítják az anyagcserét, és segítik az emésztőrendszer óraműpontosságú működését.

Védi a szívet

A kompót, különösen az aszalt gyümölcsből készült, gazdag káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban, amelyek támogatják az erek és a szív egészségét. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát, és erősítheti a szívizmot.

Hogyan kell megfelelően elkészíteni, hogy ne vesszen el minden hasznos dolog?

A titok egyszerű: ne főzze órákig a gyümölcsöt! Tegye őket már forrásban lévő vízbe, és főzze egy kicsit – így megőrizheti a vitaminok maximális mennyiségét. Ha fokozni szeretné a hatást, cukor helyett adjon hozzá egy kevés mézet a már lehűtött kompóthoz.

A kompót nem a nagymama főztjének „ereklyéje”, hanem divatos módja az egészség megőrzésének. Különösen télen, amikor a friss bogyós gyümölcsök nehezen beszerezhetőek, a természet fagyasztott vagy szárított ajándékaiból készült, házi csemege valódi megmenővé válik vitaminhiány szempontjából.

Tehát a következő csésze kompótlével nemcsak a szomját oltja, hanem egy lépést tesz az egészsége felé is.

Kapcsolódó írásaink