Egészség

Állandóan fáradt? Pattanások gyötrik? Lehet, hogy túl sok cukrot eszik

Nyolc figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Egy süti itt, egy koktél ott, közben egy kis csoki – mindannyian tudjuk, hogy ezek a finomságok valóságos cukorbombák. A baj csak az, hogy a cukor olyan élelmiszerekben is megbújik, amelyekről nem is gondolnánk: salátaöntetekben, gyümölcslevekben vagy akár készételekben is.

Állandóan fáradt? Pattanások gyötrik? Lehet, hogy túl sok cukrot eszik
Az édesség mindig csábítóan hat az érzékekre (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Connect Images/Sandro Hyams

A WHO ajánlása szerint napi 2000 kalóriás energiabevitel mellett legfeljebb 50 gramm hozzáadott cukrot kellene fogyasztanunk – ez azonban már két pohár narancslével is könnyen túlléphető. A túlzott cukorfogyasztás hosszú távon elhízáshoz, cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet - írta a Focus. De a testünk már jóval előtte jelez – ha figyelünk rá. Íme, nyolc figyelmeztető jel, hogy túl sok cukrot fogyasztunk:

1. Gyenge immunrendszer

A cukorban gazdag étrend gyengítheti az immunrendszert, főként azért, mert ilyenkor általában kevesebb tápanyagdús étel kerül a tányérra. A végeredmény? Gyakrabban leszünk betegek, könnyebben kapunk el fertőzéseket.

Tipp: Minél egyszerűbb az étel, annál jobb. Teljes értékű gabonák, friss zöldségek és gyümölcsök előnyt élveznek a késztermékekkel szemben.

2. Állandó fáradtság

Ha délután elfogyasztunk egy tábla csokit, gyors energialöketet érzünk – de ez hamarosan visszacsap. A vércukorszint ugyanis hirtelen megemelkedik, majd gyorsan vissza is esik, fáradtságot és koncentrációs zavart okozva.

Ez az ingadozás ráadásul újabb cukorigényt vált ki, és beindítja a sóvárgás körforgását. A megoldás: kevesebb édesség, helyettük bogyós gyümölcsök, olajos magvak – ezek egészségesebbek és hosszan tartó energiát biztosítanak.

3. Emésztési problémák

Puffadás, hasmenés, székrekedés – ha a bélrendszerünk rendszeresen „bolondul meg”, a túl sok cukor is állhat a háttérben. A cukor kibillentheti a bélflórát az egyensúlyából, ami nemcsak emésztési gondokat okoz, hanem gyengíti az immunrendszert is.

4. Fokozott fogszuvasodás

Már gyerekkorunkban megtanították: a cukor árt a fogaknak. Ha nem mossuk meg alaposan a fogainkat például egy üveg kóla után, a szánkban maradó cukor savvá alakul, ami megtámadja a fogzománcot és elősegíti a fogszuvasodást.

5. Pattanások és bőrproblémák

Nemcsak a belek, hanem a bőr is „fellázad” a sok cukor ellen. A túlzott cukorfogyasztás károsítja a kollagént és az elasztint – azokat a fehérjéket, amelyek feszessé és egészségessé teszik a bőrt. A következmény: gyulladások, pattanások, akné, bőrhibák, ráncok és narancsbőr.

6. Húgyúti és gombás fertőzések

A baktériumok és gombák imádják a cukros környezetet. A cukorban gazdag táplálkozás elősegíti szaporodásukat – ezért a magas vércukorszinttel élő nőknél gyakrabban fordulnak elő húgyúti és gombás fertőzések.

7. Állandó szomjúságérzet

Nemcsak a sós popcorn után vagyunk szomjasak. A cukor is vízelvonó hatással bír: ha sok van belőle a vérünkben, a szervezet fokozott vizeletürítéssel próbálja megszabadítani magát tőle. Ezzel viszont vizet veszítünk – amit szomjúság formájában jelez a test.

8. Rossz hangulat, ingerlékenység

A cukor felboríthatja a vércukorszint egyensúlyát – és ezzel együtt a hangulatunkat is. A gyors vércukorszint-ingadozások ingerlékenységhez, levertséghez, hosszú távon akár depresszióhoz vagy szorongáshoz is vezethetnek.

Összegzés:
A cukor csábító, de ha túlzásba visszük, a testünk figyelmeztet. Fáradékonyság, bőrproblémák, hangulati ingadozások – ezek mind jelek lehetnek. Érdemes figyelni rájuk, és fokozatosan csökkenteni a cukorbevitelt – a szervezet hálás lesz érte.

Kapcsolódó írásaink