Egészség

Hús, amit gyakran kerülnek, tévesen

Tápláló és fehérjében gazdag

A bárányhús tápláló és fehérjében gazdag hús, amelyet gyakran alábecsülnek a zsírtartalmával és sajátos ízével kapcsolatos sztereotípiák miatt. Valójában fontos mikroelemeket tartalmaz, és értékes eleme lehet a kiegyensúlyozott étrendnek – írja a Sports.kz.

Hús, amit gyakran kerülnek, tévesen
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Roulier/Turiot/Mood4Food

A szakértő szerint a bárányhús tiszta fehérjeforrás, amely könnyen emészthető, és nem okoz hirtelen inzulin-emelkedést, ami fontos az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a súlyproblémák esetén.

Kevesebb hormont és antibiotikumot is tartalmaz, mint a csirke- vagy sertéshús, különösen, ha a hús helyi gazdaságból származik.

Vasat, cinket és B12-vitamint is tartalmaz, amelyek támogatják a pajzsmirigy, a mellékvesék, a normál haj- és körömnövekedés, valamint az energiaszint működését.

A bárányhúsban található konjugált linolsav (CLA) egy természetes vegyület, amely elősegíti a zsírégetést és támogatja az egészséges inzulinérzékenységet.

Az endokrinológus elmagyarázta, hogy a bárányhúsban lévő zsír nem ellenség, de omega-3-at tartalmaz, különösen, ha a juhok szabadon tartottak, és a telített zsírok mérsékelt mennyiségben fontosak a hormonszintézishez.

Kinek jó a bárányhús evése?

A bárányra különösen érdemes figyelni:

- alacsony ferritinszintű és vérszegény emberek esetében

- krónikus fáradtságban, hormonális egyensúlyhiányban szenvedő betegeknél

- azoknak, akik izomtömeg feláldozása nélkül próbálnak fogyni

- szülés utáni időszak, az aktív felépülés időszaka.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki az ilyen húsból, a következőket kell tennie:

- válasszon sovány részeket

- pároljuk vagy süssük

- fogyassza sok zöldséggel.

Ezért a bárányhús mértékkel és helyesen fogyasztva a hormonális egészség erős szövetségese. Így telítődik, fenntartja az energiaegyensúlyt, segít a hiányállapotok leküzdésében és nem okoz glikémiás terhelést.

Mikor kerüljük el?

Köszvény esetén, mivel a hús sok purint tartalmaz, amelyek húgysavvá bomlanak. Ennek a savnak a feleslege a köszvény súlyosbodását váltja ki.

Máj- és vesebetegségben szenvedők, a magas fehérje- és zsírtartalma miatt a bárányhús súlyosbíthatja a hepatitiszt, a cirrózist, a nephritist és a veseelégtelenséget.

Emésztőrendszeri betegségek súlyosbodása esetén, még a sovány bárányhús is nehezen emészthető. Kerülje el gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- vagy bélfekély esetén, különösen a betegség súlyosbodása idején.

Kapcsolódó írásaink