Egészség
Hús, amit gyakran kerülnek, tévesen
Tápláló és fehérjében gazdag

A szakértő szerint a bárányhús tiszta fehérjeforrás, amely könnyen emészthető, és nem okoz hirtelen inzulin-emelkedést, ami fontos az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a súlyproblémák esetén.
Kevesebb hormont és antibiotikumot is tartalmaz, mint a csirke- vagy sertéshús, különösen, ha a hús helyi gazdaságból származik.
Vasat, cinket és B12-vitamint is tartalmaz, amelyek támogatják a pajzsmirigy, a mellékvesék, a normál haj- és körömnövekedés, valamint az energiaszint működését.
A bárányhúsban található konjugált linolsav (CLA) egy természetes vegyület, amely elősegíti a zsírégetést és támogatja az egészséges inzulinérzékenységet.
Az endokrinológus elmagyarázta, hogy a bárányhúsban lévő zsír nem ellenség, de omega-3-at tartalmaz, különösen, ha a juhok szabadon tartottak, és a telített zsírok mérsékelt mennyiségben fontosak a hormonszintézishez.
Kinek jó a bárányhús evése?
A bárányra különösen érdemes figyelni:
- alacsony ferritinszintű és vérszegény emberek esetében
- krónikus fáradtságban, hormonális egyensúlyhiányban szenvedő betegeknél
- azoknak, akik izomtömeg feláldozása nélkül próbálnak fogyni
- szülés utáni időszak, az aktív felépülés időszaka.
Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki az ilyen húsból, a következőket kell tennie:
- válasszon sovány részeket
- pároljuk vagy süssük
- fogyassza sok zöldséggel.
Ezért a bárányhús mértékkel és helyesen fogyasztva a hormonális egészség erős szövetségese. Így telítődik, fenntartja az energiaegyensúlyt, segít a hiányállapotok leküzdésében és nem okoz glikémiás terhelést.
Mikor kerüljük el?
Köszvény esetén, mivel a hús sok purint tartalmaz, amelyek húgysavvá bomlanak. Ennek a savnak a feleslege a köszvény súlyosbodását váltja ki.
Máj- és vesebetegségben szenvedők, a magas fehérje- és zsírtartalma miatt a bárányhús súlyosbíthatja a hepatitiszt, a cirrózist, a nephritist és a veseelégtelenséget.
Emésztőrendszeri betegségek súlyosbodása esetén, még a sovány bárányhús is nehezen emészthető. Kerülje el gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- vagy bélfekély esetén, különösen a betegség súlyosbodása idején.