Egészség
Hét ok, amiért mindig fehérjével kell kezdeni a napot
Elősegíti a jóllakottságot, az energiát és a vércukorszint stabilitását

„A fehérjében gazdag étkezéssel kezdett nap elősegíti a jóllakottságot, az állandó energiaszintet és a jobb ételválasztást a nap folyamán” – mondja állítja a szakértő.
„A fehérje lassítja az emésztést, ami segít szabályozni a vércukorszintet
és csökkenti az energiacsökkenés vagy a délelőtti étvágyrohamok valószínűségét.”
Gyakorlatában dr. Hendricks azt tapasztalja, hogy ügyfelei elégedettebbnek érzik magukat és kevésbé hajlamosak impulzív nassolásra, ha fehérjét fogyasztanak a reggeli étkezésük során - írta meg a realsimple.com.
„Ha reggel kihagyjuk vagy keveset fogyasztunk fehérjét, az megnehezítheti
a napi szükségletek teljesítését” – teszi hozzá az orvos. „Idővel ez izomsorvadáshoz vezethet, mivel a szervezet elkezd lebontani az izomszövetet, hogy megszerezze a működéséhez szükséges aminosavakat. A fehérje rostokban gazdag szénhidrátokkal és egészséges zsírokkal kombinálva kiegyensúlyozott étrendet eredményez, amely elősegíti a jóllakottságot, az energiát és a vércukorszint stabilitását.”
Íme a fehérjével kezdett reggel legfontosabb előnyei, és hogyan lehet könnyen fehérjét fogyasztani a nap kezdetén.
1. Megőrzi a sovány izomtömeget
A reggel fehérjével való kezdése segít az izmok csúcsformában tartásában. „A reggeli fehérjeadag segít megőrizni a sovány izomtömeget, mivel
hozzájárul a napi fehérjeszükséglethez, ami különösen fontos
a fogyás vagy az öregedés során” – magyarázza a dietetikus.
2. Stabilizálja a hormonokat
„Fontos, hogy hogyan törjük meg a böjtöt, azaz hogyan reggelizünk” – mondja dr. Hendricks. „A fehérje segít stabilizálni az éhséghormonokat, mint például a ghrelint, és kimutatták, hogy természetes módon növeli a jóllakottságért felelős hormonok, például a GLP1 szintjét, ezáltal csökkentve a cukor és a szénhidrátok iránti sóvárgást. A napot fehérjével kezdeni megadja az alaphangot a vércukorszintnek, az étvágynak és az energiaszintnek egész napra.”
3. Elősegíti az étvágy szabályozását
Kutatások kimutatták, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli csökkentheti az esti nassolást és elősegítheti az étvágy szabályozását azáltal, hogy növeli a teltségérzetért felelős hormonok, például a ghrelin szintjét. „A reggeli fehérjehiány a nap további részében is megnövekedett kalóriabevitelhez vezethet” – mondja a dietetikus. „Az emberek hajlamosak gyorsabban éhesnek érezni magukat egy alacsony fehérjetartalmú étkezés után, ami viszont gyakoribb nassoláshoz vagy nagyobb adagok elfogyasztásához vezet ebédnél és vacsoránál.”
4. Megakadályozza a koffein okozta összeomlást
„Ha kihagyjuk a fehérjét a nap első étkezéséből, vagy ami még rosszabb, cukorral vagy finomított szénhidrátokkal kezdjük a napot, az vércukorszintünk hullámvasútra kerülhet” – mondja dr. Hendricks. „Ez a reggel közepén összeomláshoz, fáradtsághoz és koncentrációhiányhoz vezet. Emellett fokozhatja az éhséget és a sóvárgást a nap későbbi részében. Sokszor ez az oka annak, hogy snackekre, koffeinre vagy több szénhidrátra van szükségünk, csak hogy eljussunk az ebédig. Ez az étkezési szokás inzulinrezisztencia, cukorbetegség és nem kívánt súlygyarapodás kialakulásának kockázatát jelenti.”
5. Növeli az általános tápanyagbevitelt
Ha reggelire fehérjét választunk, akkor más tápanyagokat is fogyaszthatunk, ahelyett, hogy ultra-feldolgozott, tápanyaghiányos ételeket választanánk. Ha reggelire fehérjét eszünk, akkor a legtöbbet hozzuk ki a pénzünkből! „Arra biztatom a betegeimet, hogy válasszon olyan fehérjetartalmú ételeket, amelyek egészségre jótékony hatással bíró rostokat, vitaminokat és egészséges zsírokat is tartalmaznak. Ha a fehérje telített zsírral vagy rosttal nem rendelkezik, akkor nem jó választás” – mondja dr. Melinda Steele.
6. Segít megelőzni a betegségeket
A megfelelő fehérjeforrás kiválasztása segíthet elkerülni a káros betegségeket. „Ne keressen „olcsó fehérjét” – mondja dr. Steele. „Inkább válasszon tápanyagokban gazdag, feldolgozatlan ételeket, amelyek minőségi fehérjét, rostokat, ásványi anyagokat és egészséges zsírokat tartalmaznak, és csökkentik a szívbetegségek, a demencia és a krónikus gyulladások kialakulásának kockázatát.”
7. Lehetővé teszi, hogy kreatívabb reggeliket fogyasszon
Ahelyett, hogy egy tortát vagy turmixot fogyasztana, a fehérjében gazdag reggeli egy izgalmas étkezés lehet, amelyet minden nap alig vár a szervezetünk. „Ne érezze magát korlátozva a hagyományos reggeli ételek által” – mondja a dietetikus. „A maradékok, a levesek vagy akár egy ízletes saláta is ugyanolyan jól megfelelnek.”
Néhány sovány fehérje, amelyet beépíthet a reggeli étkezésébe: tojás vagy tojásfehérje, görög joghurt, túró, pulykakolbász vagy szalonna, tofu, fekete bab, lencse, csicseriborsó, zab vagy chia magok fehérje porral.