Egészség

Szakértők megcáfolják a népszerű mítoszt az édességről

„Ne egyen túl sok édességet, mert cukorbetegséget kap!”

Szakértő a cukorbetegség okával kapcsolatos gyakori tévhitről beszélt – írja a Sports.kz.

Szakértők megcáfolják a népszerű mítoszt az édességről
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Pierre Hussenot

„Ne egyen túl sok édességet, mert cukorbetegséget kap!” Biztosan hallott már ehhez hasonlót. De a valóságban ez nem ilyen egyszerű. A cukor nem az egyetlen vagy fő bűnös a betegség kialakulásában. Még akkor sem, ha a cukorbetegséget cukornak nevezik.

A 2-es típusú cukorbetegséget nem egyetlen élelmiszer okozza, hanem az évek óta tartó anyagcsere-egyensúlyhiány: krónikus túlevés; túlsúly, különösen a hasi területen (hasi elhízás); inzulinrezisztencia.

Cukor = könnyen emészthető szénhidrát. Drámaian megemeli a glükózszintet, túlzott inzulintermelést vált ki, egyeseknél fokozza az étvágyat és a túlevést. De maga a cukor nem okoz cukorbetegséget, ha mértékkel, normál testsúly mellett és megfelelő fizikai aktivitás mellett fogyasztjuk.

Mikor különösen káros a cukor? Túlsúly és prediabétesz esetén; italokban (üdítők, gyümölcslevek, „két kanál cukorral fogyasztott tea”) - a leggyorsabban szívódik fel; „rejtett” cukrot tartalmazó termékekben: joghurtok, ketchupok, „fitneszszeletek”.

Következtetés: a cukor nem méreg, de nem mindennapi étel. Ha prediabétesz vagy cukorbetegség áll fenn, fontos, hogy szigorúan korlátozza az édességek fogyasztását. Ha egészséges, a lényeg az étrend és a testsúly általános egyensúlyának figyelemmel kísérése„ - írja az orvos.