Egészség

Két étel, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Valószínűleg mindenki hűtőjében van

Egyes termékek a cukorbetegség felé „tolják” a szervezetet, míg mások éppen ellenkezőleg, csökkentik ennek a gyógyíthatatlan betegség a kialakulásának kockázatát – írja a Sports.kz.

Két étel, ami csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SYO/Science Photo/Sherry Yates Young

Olasz tudósok több mint 175, a táplálkozással és a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tanulmány eredményeit vizsgálták meg. Kiderült, hogy a tej, a joghurt és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek mértékletes fogyasztása jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az egészség javítása és a cukorbetegség kockázatának 5-10%-kal történő csökkentése érdekében ajánlott naponta 200 ml tejet inni, egy adag joghurtot vagy más hasonló terméket fogyasztani. A titok a biológiailag aktív anyagokban rejlik - a tejsavófehérjék szabályozzák a cukorszint emelkedését, a probiotikumok pedig javítják a glükózanyagcserét.

Ugyanakkor a szakértők azt találták, hogy a vörös és feldolgozott húsok (például a kolbász, a hot dog és a szalonna) pont az ellenkező hatást váltják ki.

Ha rendszeresen napi 100 g húst fogyaszt, a cukorbetegség kockázata 20-30%-kal nő. A felelősek a telített zsírok, a koleszterin, a hem vas és az olyan adalékanyagok, mint a nitritek, amelyek károsíthatják a hasnyálmirigy sejtjeit.

A vörös húsok ideális helyettesítője a baromfi, a hal és a tojás mértékkel.