Egészség
A cukor fogyasztásának egyik fő módja megnövelheti a cukorbetegség kockázatát
Nem minden cukros édesség hat ugyanúgy

A szisztematikus áttekintés több mint félmillió felnőtt egészségügyi adatait gyűjti össze világszerte, és megállapítja, hogy minden további adag cukorral édesített ital vagy gyümölcslé fogyasztása naponta magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.
A táplálékban található cukor viszont alacsonyabb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.
Az eredmények arra utalnak, hogy nem minden cukor egyformán káros az egészségre. Egyes típusok és mennyiségek jobban összefügghetnek az inzulinproblémákkal, mint mások.
„Ez az első tanulmány, amely egyértelmű dózis-válasz összefüggést állapít meg a különböző cukorforrások és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között” – mondja Karen Della Corte táplálkozástudós a Brigham Young Egyetemről, számol be a ScienceAlert.
„Rávilágít arra, hogy miért problémásabb az egészségre a cukor fogyasztása ital formájában – legyen az üdítő vagy gyümölcslé –, mint étel formájában.”
Ma széles körben elterjedt vélemény, hogy az étrendben szereplő cukor összefügg a cukorbetegséggel. Egyes kutatók azonban azzal érvelnek, hogy ez a feltételezés nem támasztja alá meggyőző adatok. Szerintük a 2-es típusú cukorbetegség egyértelműbben összefügg a túlzott energiafelvétellel vagy a túlzott testzsír-gyarapodással, mint a cukorral önmagában.
2023-ban például a kutatók jelentős összefüggést találtak a teljes cukorbevitellel és a cukorbetegség kockázatának növekedésével, azonban ez az összefüggés szorosan kapcsolódott az egyén testtömeg-indexéhez. Az eredmények arra utalnak, hogy a cukor elősegíti a súlygyarapodást, közvetetten befolyásolva a szervezet anyagcseréjét. De lehetnek más egészségügyi hatásai is?
Hogy többet megtudjanak, Della Corte és kollégái összehasonlították a cukorbetegség kockázatát a napi fruktóz-, szacharóz-, szabad cukor- (amelyek természetesen előfordulnak, például a mézben), hozzáadott cukor- és teljes cukorbevitel alapján. Különös figyelmet fordítottak a cukorral édesített italokra, például az üdítőitalokra, sportitalokra és gyümölcslevekre.
A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata attól függött, hogy milyen cukrot fogyasztottak. A szacharóz és a teljes cukorbevitel alacsonyabb 2-es típusú cukorbetegség kockázattal járt, míg a hozzáadott cukor és a fruktóz esetében nem találtak összefüggést.
Más cukrok azonban éppen ellenkező eredményt hoztak. A jelenlegi tanulmányban minden további üdítőital-adag 25 százalékkal növelte a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ráadásul minden további gyümölcslé-adag 5 százalékkal növelte a kockázatot.
Ez akkor is igaz volt, miután a kutatók kiigazították az egyén testtömegét és energiafelvételét.
Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal, amikor egy doboz üdítőt iszol, 25 százalékkal nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ezek relatív, nem abszolút kockázatok.
Ezen számok alapján, ha például a cukorbetegség kialakulásának alapkockázata 10 százalék, akkor napi négy üdítő fogyasztása 20 százalékra emeli ezt a kockázatot.
A tanulmány riasztó összefüggésre mutat rá, de további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a gyümölcslé miért lehet károsabb a szervezet anyagcseréjére, mint például egy valódi gyümölcs.
„A gyümölcslé magas cukortartalma és rostszegénysége hasonló a cukorral édesített italokhoz, ezért nem helyettesítheti a teljes gyümölcsöket, amelyek magasabb rosttartalmuknak köszönhetően jobban szabályozzák a vércukorszintet” – magyarázzák a szerzők.
„A cukorral édesített italok izolált cukrokat tartalmaznak, amelyek nagyobb glikémiás hatást gyakorolnak, míg más étrendi cukorforrások, különösen ha táplálékban gazdag élelmiszerekben, például egész gyümölcsökben, tejtermékekben vagy teljes kiőrlésű gabonafélékben fogyasztják őket, a hozzájuk tartozó rostok, zsírok vagy fehérjék miatt lassabb vércukorszint-változást idézhetnek elő.”
Ahelyett, hogy „minden hozzáadott cukrot elítélnének”, a kutatócsoport azzal érvel, hogy a jövőbeli táplálkozási irányelveknek figyelembe kell venniük a cukor fogyasztásának kontextusát.
Tápanyagokban gazdag ételek szilárd alapja nélkül egyes édes ételek veszélyesebbek lehetnek másoknál.