Egészség

Kiderült, veszélyes-e a nyers cukkini

Általában párolják vagy sütik

A cukkinit általában párolják vagy sütik, de adják tésztához, palacsintához és fánkhoz. Az orvosok azonban azt mondják, hogy a zöldség nyersen is fogyasztható – írja a Sports.kz.

Kiderült, veszélyes-e a nyers cukkini
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A nyers cukkini bizonyos szempontból egészségesebb, mint a főtt. Rostban, C- és K-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Például 100 g feldolgozatlan zöldség 1 g élelmi rostot tartalmaz, ami segít elkerülni a túlevést és az emésztési problémákat.

A látást támogató anyagok különös figyelmet érdemelnek: a lutein, a zeaxantin és az A-vitamin. Ezek felhalmozódnak a retinában, és segítenek jobban látni a sötétben, valamint védik a szemet az ultraibolya sugárzástól.

A cukkini a szívnek is jót tesz. Kevés nátriumot, sok káliumot és folsavat tartalmaz. Ez a kombináció enyhíti a duzzanatot, csökkenti a vérnyomást és egyúttal az érelmeszesedés kockázatát is.

A nyers cukkini nyilvánvaló előnyei ellenére szakértők arra figyelmeztetnek, hogy gyomorhurut, fekély vagy veseproblémák esetén a zöldséget óvatosan, lehetőleg hőkezelés után kell fogyasztani. Fontos elkerülni a keserű gyümölcsöket is, mivel ezekben felhalmozódik a mérgező cukkini anyag.

Kapcsolódó írásaink