Életmód

Zöldségek és gyümölcsök a fogyáshoz

Mit is ehetünk?

Számos zöldség és gyümölcs segítheti a fogyást, főleg alacsony kalóriatartalmuk, magas rosttartalmuk és tápanyagprofiljuk miatt. Ráadásul rengeteg vitamint is tartalmaznak, így több szempontból is jót tesz ilyen ételeket fogyasztani.

Zöldségek és gyümölcsök a fogyáshoz
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Library/Microgen Images

Mindig azt halljuk, hogy a zöldség és a gyümölcs mennyire egészséges. Ráadásul nemcsak vitaminokban gazdagok, de még a fogyásban is segíthetnek.

A zöldségek közül nagyon jó választás lehet a brokkoli, hiszen alacsony a kalóriatartalma, miközben magas rost- és jó tápanyagtartalommal rendelkezik.

A karfiol szintén alacsony kalóriás, jól helyettesítheti a rizst vagy a burgonyát.

Ha szereti az uborkát, akkor van egy jó hírünk, mivel szinte csak víz, nagyon frissítő, jó harapnivaló lehet. A cukkini könnyen emészthető, sokféleképpen elkészíthető.

A spenót, a kelkáposzta és a salátafélék tele vannak rosttal és mikrotápanyagokkal, és nagyon alacsony a kalóriatartalmuk.

A paprika, főleg a piros édes ízű, alacsony kalóriatartalommal és sok C-vitaminnal rendelkezik.

A karalábé és a sárgarépa is egészséges zöldségek, és alkalmasak fogyókúrás étrendbe való beillesztésre is. A karalábé magas rosttartalmú, segíti az emésztést és a telítettségérzetet. Magas a víztartalma, így hidratál is, jó B- és C-vitamin-forrás, nyersen, főzve, reszelve vagy akár pürésítve is kiváló. Fogyókúrában bármikor, bármennyit lehet belőle enni észszerű keretek közt. Nagyon jó A-vitamin-forrás (béta-karotin), édes íze miatt kielégítheti az édesség utáni vágyat. Nyersen kiváló nassolnivaló.

A gyümölcsök között is számtalan olyat találhatunk, amelyek segítségünkre lehetnek a fogyókúrában.

Az alma rostban gazdag, telítettséget okoz, jó nassolnivaló. A bogyós gyümölcsök, az áfonya, a málna és az eper alacsony cukortartalmúak, ráadásul magas az antioxidáns- és rosttartalmuk.

A grapefruit több kutatás szerint segítheti a zsírégetést, csökkentheti az étvágyat. A körte rostban gazdag, természetes módon édes. A narancs pedig Jó C-vitamin-forrás, de inkább együk, mint igyuk, hiszen lé formájában gyorsan megemelkedik tőle a vércukor szintje.

Kapcsolódó írásaink