Egészség
Negyven százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát
A megoldás a zöldségeskosárban rejlik

A szív fő védelmezője a kálium
Egy több mint 20 000 ember bevonásával készült nagyszabású új tanulmány kimutatta, hogy a szervezet káliumszintjének növelése 39 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát. A hatás különösen kifejezett a magas vérnyomásban szenvedőknél.
A kálium szabályozza a nátrium- és folyadékszintet a szervezetben, csökkenti az erek terhelését, fenntartja a normális vérnyomást és mérsékli a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát.
„A káliumbevitel növelése egy egyszerű, biztonságos és természetes módja a szív egészségének támogatására” – áll az European Heart Journalban megjelent tanulmányban.
Hol keressünk káliumot
A legkönnyebben hozzáférhető termékekben található:
- Banán.
- Burgonya.
- Hüvelyesek.
- Spenót.
- Avokádó.
- Joghurt.
- Görögdinnyék.
Nem kell táplálékkiegészítőket szedni – csak nézze át az étrendjét, és fogyasszon gyakrabban ilyen ételeket. Egy felnőtt számára a káliumszükséglet körülbelül 3500-4700 mg naponta.
Miért fontos ez?
Sokan kevesebb káliumot fogyasztanak a szokásosnál, különösen stresszes helyzetekben, előkészített ételek fogyasztása és a só szeretete miatt. De a káliummal való egyensúly hiánya növeli a szívroham, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát.
Fontos megjegyezni, hogy bizonyos betegségekben (például veseproblémák esetén) a káliumfelesleg káros lehet. Ezért mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölne az étrendjében, konzultáljon orvosával - írta meg a Pravda.