Egészség

Negyven százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát

A megoldás a zöldségeskosárban rejlik

Szeretné közel 40 százalékkal csökkenteni a szívroham kockázatát – gyógyszerek nélkül? A tudósok felfedezték, hogy a megoldás sokkal egyszerűbb lehet, mint amilyennek látszik. Egyetlen ásványról szól, ami szinte minden otthonban megtalálható.

Negyven százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/R3F

A szív fő védelmezője a kálium

Egy több mint 20 000 ember bevonásával készült nagyszabású új tanulmány kimutatta, hogy a szervezet káliumszintjének növelése 39 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát. A hatás különösen kifejezett a magas vérnyomásban szenvedőknél.

A kálium szabályozza a nátrium- és folyadékszintet a szervezetben, csökkenti az erek terhelését, fenntartja a normális vérnyomást és mérsékli a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát.

„A káliumbevitel növelése egy egyszerű, biztonságos és természetes módja a szív egészségének támogatására” – áll az European Heart Journalban megjelent tanulmányban.

Hol keressünk káliumot

A legkönnyebben hozzáférhető termékekben található:

  • Banán.
  • Burgonya.
  • Hüvelyesek.
  • Spenót.
  • Avokádó.
  • Joghurt.
  • Görögdinnyék.

Nem kell táplálékkiegészítőket szedni – csak nézze át az étrendjét, és fogyasszon gyakrabban ilyen ételeket. Egy felnőtt számára a káliumszükséglet körülbelül 3500-4700 mg naponta.

Miért fontos ez?

Sokan kevesebb káliumot fogyasztanak a szokásosnál, különösen stresszes helyzetekben, előkészített ételek fogyasztása és a só szeretete miatt. De a káliummal való egyensúly hiánya növeli a szívroham, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy bizonyos betegségekben (például veseproblémák esetén) a káliumfelesleg káros lehet. Ezért mielőtt bármilyen komoly változtatást eszközölne az étrendjében, konzultáljon orvosával - írta meg a Pravda.

Kapcsolódó írásaink