Életmód

Kiderült az igazság a narancsléről

Mégsem ez az ital a C-vitamin fő forrása?

A közhiedelem, miszerint a narancslé a C-vitamin fő forrása, mítosznak bizonyult. Alejandro Olmos orvos erről az El Españolnak adott interjújában beszélt.

Kiderült az igazság a narancsléről
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/AltoPress/Patrick Sheàndell O' Carroll

Szerinte a C-vitamin legnagyobb mennyiségben nem a narancs pépjében, hanem a héj és a pép közötti fehér rétegben – az albedóban – található. Gyümölcslé készítésekor ezt a részt általában eltávolítják, így a hasznos anyag gyakorlatilag nem kerül a kész italba.

Dr. Olmos azt is megjegyezte, hogy a modern narancsfajták jelentősen eltérnek a száz évvel ezelőtt termesztettektől. Több cukrot tartalmaznak, aminek következtében egy pohár gyümölcslé „cukorbombává” válik, ami negatívan befolyásolja az anyagcserét, és hozzájárulhat az anyagcserezavarok kialakulásához – írja a gismeteo.ru.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a C-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését, a bőr gyorsuló öregedését és a szervezet állapotának általános romlását okozhatja. Ennek elkerülése érdekében más, C-vitaminban gazdag ételek fogyasztását javasolja: piros kaliforniai paprikát, kivit és brokkolit.

Kapcsolódó írásaink