Egészség
A fokhagyma segíthet csökkenteni a vércukorszintet?
A vércukorszint szabályozásának egyik fő módja az étrend megváltoztatása

Egy nemrégiben végzett vizsgálatban a tudósok azt akarták felmérni, hogy a fokhagyma hogyan befolyásolja az éhgyomri vércukorszintet és a glikált hemoglobint (HbA1c).
A vizsgálatban emelkedett éhgyomri vércukorszintű emberek vettek részt. Hét csoportra (A–G) osztották őket. Az A–E csoportok fokhagymakivonat-tablettát kaptak (adagolás – napi 300 mg-tól 1500 mg-ig), az F csoport metformint (cukorbetegség elleni gyógyszert), a G csoport placebót kapott.
Ennek eredményeként a fokhagymakivonatot szedő résztvevőknek jelentősen alacsonyabb volt az éhgyomri vércukor- és HbA1c-szintjük. Azoknál volt a legerősebb a hatás, akik a legtöbb fokhagymát kapták, és ez a hatás idővel fokozódott – írta a Ferra.
A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a fokhagyma hatékonyabb a placebóhoz képest, és az éhgyomri vércukorszintet is körülbelül ugyanúgy befolyásolja, mint a metformin (azaz a cukorbetegség elleni gyógyszer).