Egészség
Az eper veszélyt jelenthet a szervezetre?
Számos mítosz él a közkedvelt gyümölccsel kapcsolatban

Emellett ez a finomság segít az emésztés javításában, és minimális kalóriát tartalmaz, így remek választás lehet egészséges nassolnivalónak. Az eper rendszeres fogyasztása segíthet a szív egészségének megőrzésében és a bőr egészségének javításában.
Az eperrel kapcsolatban azonban számos mítosz is él, amelyeket Eugenia Kotelko táplálkozási szakértő úgy döntött, hogy leleplez. Megjegyezte, hogy ez a bogyós gyümölcs C-vitamin-tartalma szempontjából még a narancsnál is jobb.
A szakember azt is tisztázta, hogy az eperallergia valójában álallergiás reakció is lehet. Ez elsősorban a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdő emberekre vonatkozik. Megjegyzik, hogy amikor a bélrendszer munkáját rendberakják, megszűnik az álallergiás reakció is.
A szakértő cáfolta a fagyasztott eper használhatatlanságára vonatkozó állítást is. Szerinte a sokkfagyasztás a hasznos elemek több mint 80 százalékát megőrzi, ami a bogyó főzéséről nem mondható el, írta a Hibiny.
Kotelko hangsúlyozta, hogy az eper ártalmatlanságára vonatkozó állítás csak részben igaz. Tény, hogy valóban alacsony a kalóriatartalma, de a túlfogyasztás mégis a gyomornyálkahártya irritációjához vezethet.
„Minden jó, ha mértékkel fogyasztjuk: napi 200 gramm az ideális” – tette hozzá.
Egy másik népszerű tévhit, hogy egy bogyónak állítólag nagynak és tökéletesen formázottnak kell lennie. A szakember kijelentette, hogy az igazi eper mindig elég erős illatú, de nem büszkélkedhet ideális megjelenéssel. A szakértő azt is javasolta, hogy szódabikarbónás vagy ecetes vízben mossuk meg őket. Szerinte ez semlegesíti a növényvédőszer-maradványokat.